Atenție la infecțiile urinare din timpul sarcinii!

10-12% dintre viitoarele mămici sunt nevoite să lupte cu infecțiile urinare. Majoritatea sunt detectate și tratate, însă măsurile timpurii de prevenție pot limita apariția lor.

 

Ce sunt infecțiile tractului urinar?
O infecție a tractului urinar se produce atunci când urina este contaminată cu un microb. Acesta intră în uretră (mic canal ce se extinde din vezică și permite urinei să fie drenate) și poate ajunge la vezica urinară. În acest caz apare cistita. Uneori, germenii din vezică, continuă să urce către rinichi, prin uretere. Această complicație se numește pielonefrită.

Care sunt cauzele?
Responsabile pentru infecțiile tractului urinar sunt bacteriile prezente pe suprafața pielii în jurul zonei genitale. La femei, uretra este foarte scurtă (2-3 cm) și aproape de vagin și anus astfel încât microbii, având o distanță mică de parcurs, pot pătrunde mai ușor.

De ce femeile însărcinate sunt mai predispuse?
Încă din primul trimestru de sarcină, hormonii și modificările chimice intervin asupra tractului urinar, prin reducerea tonusului. Fluxul de urină tinde să stagneze, urina este mai puțin acidă, peretele vezicii urinare are o protecție scăzută față de microbi, toate acestea contribuie la infectare.
De asemenea, din al doilea trimestru, creșterea uterului determină o compresie a organelor urinare, drept care veți simți nevoia să urinezi mai des, chiar dacă vezica urinară nu este plină sau nu vei putea goli complet vezica. Consecința: infecții mai frecvente ale tractului urinar.
Mult mai predispuse sunt femeile care suferă de diabet sau cele care au avut parte de infecții urinare și înainte de sarcină.

Cum se manifestă?
De multe ori infecția urinară nu are semne. Se numește asimptomatică. În caz de cistită, pot apărea: nevoia de a urina urgent, chiar în cantitate foarte mică, senzații de arsură la urinare, urină mai tulbure și închisă la culoare și, mai rar, disconfortul la nivel pelvin sau abdominal inferior. Dacă infecția afectează rinichii semnele devin mai proeminente: febră, frisoane, dureri în partea inferioară a spatelui și, uneori, greață sau vărsături.

Care sunt riscurile pentru mamă sau copil?
Pentru mamă principalul risc îl reprezintă nașterea prematură.
Copilul poate prezenta o greutate mai mică la naștere, chiar dacă aceasta a avut loc la termen. Însă nu trebuie să te îngrijoreze o eventuală infecție; aceasta ar trebui să fie depistată prin testele de laborator, efectuate de obicei după naștere. Medicul va stabili tratamentul optim astfel încât cel mic să nu aibă de suferit ulterior.

Cum este diagnosticată o infecție a tractului urinar?
În timpul consultațiilor din sarcină medicul ar trebui să urmărească orice tip de infecție, prin analiza urinei și/sau urocultură. Se caută indicii de infecție: bacterii sau globule albe în urină.

Cum se tratează?
Pentru a evita complicațiile, infecțiile urinare sunt tratate cu antibiotice adecvate pentru femeile gravide. În caz de pielonefrită, mama necesită spitalizare pentru o evaluare mai completă. Medicamentele împotriva durerii și antibioticele vor fi administrate intravenos.

Cum poți evita infecțiile?
Se recomandă ca mamele să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, să evite alimentele care irită vezica urinară (cafea, alimentele condimentate), să evite produsele fast-food, dulciurile și alimentele procesate în general. Incidența de infecții ale tractului urinar poate fi redusă prin consumul de tinctură de afin sau ceai de pelin, coada șoricelului și gălbenele.
Purtarea de haine prea strâmte sau sintetice favorizează multiplicarea germenilor, de preferat este lenjeria intimă din bumbac. Este necesară și o toaletă atentă, folosirea unui săpun delicat pentru zona intimă. Înainte de actul sexual este indicată folosirea unui lubrefiant dacă există o ușoară uscăciune, și după, urinarea, care ajută la eliminarea bacteriilor. De evitat băile în cadă cu apă fierbinte în favoarea dușurilor.

 

foto: shuttestock.com

Mai multe articole