Atenție la masca de sarcină!

Una dintre neplăcerile survenite în timpul sarcinii, și care afectează zona feței, este masca de sarcină, cunoscută și sub numele de melasmă sau cloasmă.

Ce este și cui de datorează?
Este o hiperpigmentare care apare pe diferite zone ale feței (tipul centro-facial – pe frunte, pe nas, pe buza superioară și pe bărbie, tipul malar – la nivelul obrajilor și tipul mandibular – marginile laterale ale feței); petele sunt simetrice, au o culoare maronie sau gri-maronie și de forme neregulate.
În sarcină, corpul tău produce mai mulți hormoni feminini, ceea ce duce la o creștere a sintezei de melanină, pigment specific tegumentului uman. Expunerea la soare face ca pigmentul din straturile profunde ale epidermei să urce la suprafața pielii și să fie vizibil. Mai depinde și de fototipul fiecăreia (culoarea părului, a pielii, a ochilor)

Cum o depistezi?
Masca de sarcină afectează aproximativ 70% din femeile gravide. Apare cel mai frecvent în trimestrele doi și trei de sarcină. Leziunile de pigmentare nu sunt însoțite de vreo inflamație care să te alarmeze și apar la persoanele cu tegumente închise la culoare. Dacă ești blondă asta nu înseamnă că nu poți dezvolta astfel de pete.

Când dispare?
În general, aceste peste dispar în primele luni după naștere, dar uneori nu complet. Există creme, seruri sau tratamente specifice de peeling (pe bază de vitamina C) care pot atenua, dar eficacitatea lor depinde de concentrația petelor pigmentare, diferită pentru fiecare femeie. De obicei, trebuie să aștepti până la sfârșitul sarcinii pentru un eventual tratament. Dacă petele rămân vizibile și persistă, indicat este să consulți un dermatolog pentru a-ti oferi soluția potrivită (tratamente cu agenți depigmentanți, cu laser sau lumină intens pulsată, alese singure sau în diverse combinații în funcție de severitatea cazului). Există și riscul recidivei la o următoare sarcină.

Cum să eviți?
Protecția solară este esențială. Evită să te expui la soare între orele prânzului, alege creme de protecție cu factor 30+ sau peste, pe care să le aplici din belșug pe față și pe gât încă din primele zile de primăvară și până la sfârșitul toamnei, dar și iarna dacă mergi la munte. Ca măsură de precauție, evită expunerea sub lumina directă a soarelui, ideal este să poți pălării cu boruri largi. Evită produsele iritante, parfumate și alcoolice care favorizează apariția petelor.

Nu poți să previi cloasma dar îi poți diminua efectele.

 

 

Mai multe articole