Bebelusul si hrana solida

Primele patru luni nu ai, in teorie, mari griji in privinta meniului. Alimentul cel mai potrivit pentru bebe este chiar laptele tau, „preparat' proaspat, la fiecare masa, si avand in compozitie toti nutrientii necesari, in proportii optime. Din luna a patra incepe operatiunea „diversificarea'.

Patru luni este varsta minima indicata de medici pentru inceperea diversificarii. Acest lucru nu inseamna ca bebelusul tau va avea meniu variat peste noapte. Alimentele trebuie introduse rand pe rand si in cantitati reduse.

Medicii se contrazic in privinta ordinii in care ar trebui introduse noile „feluri' din meniu. Pana nu demult, mamele erau sfatuite sa inceapa cu sucurile de fructe – de mere si portocale.

Dar acestea sunt destul de greu tolerate de stomac si pot da peste cap sistemul digestiv al carui mecanism nu este inca bine pus la punct.

Cerealele din orez sunt considerate, mai nou, cele mai potrivite ca prim aliment atunci cand incepe diversificarea. De retinut ar fi faptul ca amestecul de cereale ar trebui servit cu lingurita, si nu din biberon.

E apoi randul sucurilor sa intre in meniu – cele de citrice, ultimele pe lista, ar trebui indoite cu apa, in proportie de 1:1.

Tot specialistii ne invata un truc: sa introducem intai sucurile de legume, deoarece, dupa dulcea zeama de fructe, amaruile legume nu vor fi pe placul bebelusilor.

Din luna a sasea de viata, cand apar primii dintisori – piureurile (inca fine) ocupa cea mai mare pondere in meniul unei zile.

Nu trebuie sa-ti lipseasca din casa un mixer/blender special, pentru pregatirea lor. Dupa opt luni, poti lasa si bucatele ceva mai mari in farfurie (altfel, dintii nu sunt solicitati), dar ai grija ca cel mic sa nu se inece. Tine cont ca multe dintre vitamine si minerale se pierd prin fierbere.

Cum stii daca este pregatit
Oricat de nerabdatoare ai fi tu sa incepi operatiunea diversificarea, tine cont de semnalele pe care ti le da bebelusul tau.

Trebuie sa isi poata sustine capul, sa stea singur in fundulet, sa isi poata intoarce capul singur dintr-o parte in alta – asta pentru ca primul indiciu pe care ti-l da cand s-a saturat este ca isi intoarce capul in momentul in care ii duci o noua lingurita la gura.

Cand introduci fiecare nou aliment, incepe prin a-i da copilului cate doua-trei lingurite, nu mai mult – asta ii ofera timpul necesar de adaptare, plus permite observarea eventualelor reactii alergice. Nu este indicat sa amesteci mai multe fructe si legume: lasa-l sa invete fecare gust.

Pentru pregatirea piureurilor de fructe si legume in casa, alege produse naturale, proaspete si, pe cat posibil, de provenienta locala.

Gandeste-te la zilele de transport necesare pentru ca fructele si legumele exotice sa ajunga la destinatie, apoi adauga si zilele de depozitare, pana la poposirea pe rafturile magazinelor.

Fii atenta la fructele cu seminte mici – altfel, pline de nutrienti, dar care pot declansa alergii in cazul copiilor care au un teren atopic si alergii in familie.

Foto: HEPTA.
 

Mai multe articole