Branza de vaci

Ingrediente:

lapte,
calciu lactic

Preparare:

Pentru sugar se prefera branza preparata din lapte de vaca proaspat, cu adaos de calciu lactic. Iata 3 modalitati de preparare a branzei pentru cei mici:

1. Intr-un ibric se incalzesc 200 ml lapte de vaca cu doua tablete a 500 mg calciu lactic amestecand tot timpul. Cand incepe coagularea cazeinei, apar grunji, se ia de pe foc amestecand in continuare, pana se separa lactoserul. Se strecoara si se da prin sita.

Daca se lasa pe foc pana la separarea evidenta a lactoserului usor verzui va rezulta o branza prea uscata.

2. Branza de vaci se poate obtine si din lapte nefiert astfel: se pune laptele nefiert la prins, in vas emailat sau borcan, la temperatura camerei de 17-20ºC. Dupa ce s-a prins laptele se incalzeste usor pentru a-i grabi coagularea si apoi se strecoara prin tifon sau sita, pentru a separa branza de zer. Dintr-un litru de lapte se obtin 100-120 g branza de vaci.

3. Se poate obtine branza de vaci si din lapte fiert cu adaos de iaurt ( 500 ml lapte fiert si racit la 37ºC). Se amesteca cu o lingura (15 g) de iaurt si se lasa la prins. Se lasa la temperatura camerei 12 ore apoi se strecoara.

Mai multe articole