Caloriile din farfurie

Daca pana acum te-a preocupat mai mult ceea ce ai pus in farfurie, a venit timpul sa te gandesti si la caloriile din portia respectiva.

Nu de alta, dar daca depasesti prea mult numarul de calorii necesare mentinerii unei greutati ideale a corpului, poti spune adio siluetei.

Ai idee de cate calorii ai nevoie zilnic?

Caloria este folosita pentru denumirea valorii alimentare a diferitelor alimente. Femeile inactive si varstnicii se incadreaza in limita minima. Adolescentele, femeile active, copiii au nevoie de ceva mai mult, adica vreo 2 200 calorii pe zi.

Gravidele si proaspetele mamici care alapteaza pot ajunge si la 2 600 calorii, iar baietii si barbatii activi pot atinge limita superioara a necesarului caloric.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a aprobat mai multe formule pe baza carora poti sa-ti calculezi singura numarul caloriilor de care ai nevoie de-a lungul unei zile. Iata una dintre ele:

Formule de calcul al caloriilor/zi:

Intre 18 – 30 ani
(0,0621 x greutatea in kg + 2,0357) x 240 = RMB in calorii
55 Kg -> 1.321 cal/zi

Intre 31 – 60 ani
(0,0342 x greutatea in kg + 3,5377) x 240 = RMB in calorii
65 Kg -> 1.382 cal/zi

Peste 60 ani
(0,0377 x greutatea in kg + 2,7545) x 240 = RMB in calorii
70 Kg -> 1 294 cal/zipeste 60 ani
(0,0377 x greutatea in kg + 2,7545) x 240 = RMB in calorii
70 Kg -> 1.294 cal/zi

RMB – numarul de calorii necesare mentinerii greutatii corporale.
*Nota: Rezultatul obtinut il poti inmulti cu 0,9 daca ai o activitate fizica redusa, cu 1,3 daca prestezi o activitate fizica moderata sau cu 1,5 daca aceasta este intensa.

Bombele calorice din alimente
Produsele naturale, atat de sanatoase si de greu de procurat, au si ele pacatele lor. De exemplu, lactatele pe care le cumperi din piata, de la tarani, sunt adevarate bombe calorice: 100 g branza telemea de vaca contin 373 calorii si 100 ml de lapte de bivolita, 116 calorii.

Nici legumele, in special cele uscate, nu trebuie scapate din vedere: 100 g de fasole boabe contin 303 de calorii; 100 g de mazare boabe – 323 calorii, 100 g de ciuperci deshidratate – 313 calorii, iar morcovii – 300 calorii.

Cele mai inzestrate in calorii sunt usturoiul (100 g contin 137 de calorii) si hreanul (100 g ajung la 107 calorii), dar cu care merita sa-ti ascuti gustul din cand in cand, macar pentru virtutile lor terapeutice (intaresc imunitatea, curata ficatul, imbunatatesc circulatia sangvina).

Citeste bine eticheta!
In Occident, toate produse alimentare au specificat pe eticheta numarul de calorii continute. La noi, doar cateva contin aceste date. Fie din teama de-a ramane cu produsele bogate in calorii in rafturi, fie datorita faptului ca specificatia numarului de calorii e o cerinta noua pentru consumatorii romani, unii ignora acest mic amanunt.

De aceea, atunci cand cumperi un aliment, studiaza cu atentie eticheta. Daca poti afla de pe ambalaj cate calorii contine produsul, vei putea calcula mai usor mesele. Daca informatia a fost omisa, nu-i nevoie sa renunti la produs. Fa-ti o lista cu toate alimentele pe care le consumi des si roaga-l pe medicul nutritionist sa-ti completeze in dreptul fiecarui produs continutul caloric.

Nicio zi fara citrice!
Nutritionistii recomanda consumul a doua pana la patru portii de fructe pe zi. Fructele toamnei: gutui, mere, prune, struguri, pere, nu se numara printre cele mai sarace in zahar si calorii. Poti sa-ti stingi poftele mancand struguri sau prune, dar tine cont ca 100 g inseamna aproape 100 de calorii.

Daca nu vrei sa ai dureri de cap calculand fiecare fruct, alege citricele. Sunt o sursa bogata de antioxidanti si contin putine calorii (intre 30 – 50 calorii 100 g). In plus, o portie de citrice consumata zilnic te va tine departe de racelile iernii.

Text: Alexandra Manaila, Foto: bancadeimagini.ro.

Mai multe articole