Cand schimbi scutecul?

Este una dintre cele mai dificile activitati cu care parintii au de-a face din momentul in care bebelusul lor se naste. Cum s-o faci mai usoara?

Daca schimbatul scutecelor nu ar fi existat, cu siguranta viata de proas­pat parinte ar fi fost mult mai simpla. In timp ce unii (ii includ aici si pe taticii care se incumeta sa dea o mana de ajutor mamicilor) se do­vedesc a fi maestri ai acestei activitati, altii au nevoie de mai mult timp pana reusesc sa le ofere micutilor confortul de a sta co­mod intr-un scutec curat.

Cate scaune ar trebui sa aiba in mod normal un nou-nascut, de cate ori trebuie schimbat un scu­tec, cum sa (re)actionezi cand mi­cutul tau face cunostinta cu prima sa constipatie – la toate aceste probleme vei gasi raspunsurile, in cele ce urmeaza.

Alimentatia
Frecventa si aspectul scaunelor celui mic sunt influentate de numerosi factori ce tin de felul in care bebelusul este hranit si, bine­inteles, de alimentatia propriu-zisa. Daca vorbim despre meniul de zi cu zi al micutului, atunci inca de la nastere, avem de-a face cu doua situatii.

Prima dintre acestea se refera la alimentatia naturala, la san. In acest caz, in primele luni de viata (una-trei luni), copilul poate sa aiba cate un scaun dupa fiecare masa.

Dupa aceste trei luni, chiar daca alimentatia naturala este continuata, numarul scau­nelor scade. Frecventa normala pentru un copil trebuie sa ajunga la unu-doua scaune pe zi. In cazul alimentatiei artificiale, pe baza de lapte praf si formule, lucrurile se petrec un pic altfel.

In primul trimestru de viata, nou-nas­cutul va avea un numar scazut de scau­ne, unu-doua pe zi, consistente, de culoare galbena, grunjoase, mai putin insotite de colici abdo­minale.

In primele luni de viata, scutecul trebuie schim­bat dupa fiecare scaun, asigurandu-i-se celui mic igiena corespunzatoare.

Scutecele
Cel mai des folosite sunt scutecele de unica folosinta, insa stiai ca exista si refolosibile? Acestea sunt confec­tionate dintr-un material special, care permite spalarea lor de mai multe ori si, in comparatie cu cele de unica folosinta, sunt mai ieftine.

Pe piata sunt si mode­le de chiloti impermeabili, folositi mai ales pentru perioada de trecere de la scutece la chilotei (acestea nu sunt chiar scutece absor­bante, de aceea retin doar micile scapari ale copilasilor).

Exista cazuri in care parintii combina scu­te­cele refolosibile, pe parcur­sul zilei, cu cele de unica folo­sin­ta, noap­tea. Important e sa gasesti marimea si forma potri­vita pentru cel mic, astfel incat sa eviti situa­tiile neplacute.

Ar fi bine sa te feresti de alternarea deasa a tipurilor de scutece dife­rite, intrucat pielea bebelusilor este foarte sensibila si se poate irita extrem de usor.

Neindemanatici?
Tocmai pentru ca pielea se poate irita usor, trebuie sa stii exact cum sa-l „manevrezi pe cel mic, in asa fel incat sa nu-i creezi o stare de disconfort. Intinde-l pe un prosop curat, ridica-i usor picio­rusele si desfa scutecul murdar. Trage-l usor de sub el si cu partea curata, sterge-i fundu­letul.

Cura­ta-l cu servetele umede intotdeauna dinspre partea curata, spre partea murdara. Poti folosi o crema impotriva iritarii. Pudra poate fi inhalata de cel mic si pro­voaca iritatii in contact cu ume­zea­la. Dupa ce aplici crema, asteap­ta ca pielea sa se usuce bine, apoi prinde scutecul.

Page: 1 2

Mai multe articole