Cât timp se poate păstra laptele matern în congelator

Laptele matern este esențial pentru sănătatea bebelușului. Laptele matern are compozitia ideala – lipide 55%, glucide 38% şi proteine 7% – , făcându-l alimentul perfect pentru nou-născuți. În plus, nutrienții pe care îi conține (imunoglobuline, lactoferină, seleniu, betacaroten, fibre prebiotice, lactoferina, acizii grași polinesaturați, vitamina K, calciu, fosfor și vitamina D) contribuie la buna dezvoltare și funcționare a sistemului cardiovascular, a celui nervos și la maturizarea sistemului imunitar.

Se întâmplă adesea ca mamele care alăptează să producă mai mult lapte decât poate bebelușul mânca și atunci este recomndată păstrarea laptelui suplimentar în condiții de maximă siguranță pentru a nu-și pierde din calitățile hrănitoare. Laptele matern suplimentar poate fi păstrat în congelator, dar este foarte important de știut că procesul de congelare nu poate dura decât temporar.

Iată pentru cât timp poate fi laptele matern păstrat în congelator, potrivit experșilor în sănătate.

În funcție de congelator, dacă acesta este încorporat în frigider și avem doar un sertar acolo, atunci durata de congelare este de 3 luni. Dacă acest congelator este separat (n.r. – lada frigorifică) și are o temperatura de -18 grade C, atunci poate fi păstrat până la 6 luni. În momentul în care depozităm laptele este foarte important să etichetăm recipientele, să scriem dată și ora, iar când începem să le consumăm, începem cu cele mai vechi. Le luăm în ordinea în care le-am depozitat. Nu punem laptele matern în același sertar cu alimente, precum carne și legume congelate’ a spus Viorica Neață, asistent medical, educator perinatal SAMAS, în timpul unui curs din cadrul Târgului Baby Boom Virtual.

Citește și: Când apare lactația. Ce trebuie să știi despre laptele matern

Asistenta a explicat și care este modul corect de decongelarea a laptelui matern.

Întotdeauna laptele se încălzește pe baie de apă, nu la flacăra direct pe aragaz, nici la microunde. Dacă știu că voi avea nevoie mâine de rezervă de lapte, acesta se decongelează treptat, se trece în frigider și apoi îl încălzim pe baie apă. Dacă bebelușul nu a consumat tot laptele pe care l-am încălzit nu-l oprim pentru următoarea masă și nici nu adăugăm lapte proaspăt peste laptele încălzit. Ce am încălzit, servim, cel rămas, din păcate, va trebui aruncat, de aceea și depozitarea laptelui trebuie să se facă exact cât este o masă a copilului, între 90 și 120 ml și nu mai mult, pentru a nu-l risipi, pentru că laptele de mama este foarte valoros’ a adăugat Viorica Neață, citată de superbebe.ro.

Mai multe articole