Ce diagnostic corect îți poate da medicul ”greșit”

Când te duci la dentist te aștepți să-ți trateze problemele cu dinții, nu să te diagnosticheze cu diabet, așa cum nu te-ai aștepta ca un oftalmolog să-ți spună că ai colesterolul mărit. Și totuși multe astfel de situații se întâmplă.

 

Oftalmologul

În 65% dintre cazuri, oftalmologii sesisează simptomele colesterolului mărit înaintea medicului generalist, arată un studiu realizat de americani pe mai mult de 200.000 de pacienți. Dacă ai colesterolul prea mare, acest lucru cauzează apariția unor pete gălbui pe vasele de sânge. Când pupilele sunt dilatate, în timpul unui control oftalmologic, aceste pete se pot vedea cu ușurință și permit diagnosticarea fără să fie necesară vreo analiză de sânge.

Stomatologul

Gingiile roșii, inflamate pot indica și altceva decât faptul că folosești rar ața dentară. Ele pot reprezenta un simptom că suferi de diabet, iar un stomatolog știe acest lucru. Nivelul ridicat de zahăr afectează răspunsul imun al organismului, iar gingiile devin mai sensibile la acțiunea bacteriilor. Gingivita, pe care un stomatolog o descoperă primul, poate masca un diabet greu de depistat altfel la medicul generalist.
Dermatologul

Tu crezi că ai probleme cu tenul, iar dermatologul te sfătuiește să verifici dacă nu cumva suferi de sindromul ovarelor polichistice. În urma unui dezechilibru hormonal (asociat și cu infertilitatea) se secretă un nivel mai mare de androgeni, care determină apariția acneei sau a pilozității excesive. De aceea, dermatologul este cel care suspectează că suferi de sindromul ovarelor polichistice (care, printre altele, poate fi vinovat și pentru faptul că nu slăbești, deși faci eforturi) chiar înaintea ginecologului tău.

Mai multe articole