Ce este autodiversificarea la bebelusi (BLW) si ce trebuie sa stii despre ea

Autodiversificarea, spre deosebire de simpla diversificare, presupune mai putin efort din partea parintilor (cel putin teoretic) si dezvolta gusturile copilului pentru mancaruri sanatoase.

Ce este autodiversificarea (BLW)

Autodiversificarea este, asa cum ii spune si numele, diversificarea facuta de catre bebelusi in functie de propriile preferinte, fara mancaruri speciale, cu alimente neprocesate.
Denumirea englezeasca BLW – Baby Led Weaning, presupune ca cel mic sa fie lasat sa aleaga ce prefera sa manance, fara a i se mai prepara piureuri si combinatii de alimente.

De ce alimente solide si nu piureuri

Principalul motiv pentru care mancarurile pasate cu blenderul sau cu furculita au devenit principalele preparate servite in timpul diversificarii este faptul ca multi parinti incep diversificarea chiar mai devreme de 6 luni, cand bebelusul nu e anatomic pentru ca manca alimente solide.
Odata ajuns insa la pragul de 6 luni, bebe e pregatit sa manance alimente solide si nu e necesar sa ii mai dai piureuri, conform acestei metode de diversificare.

Cu ajutorul autodiversificarii (BLW):

  • Copilul e incurajat sa manance odata cu ceilalti membrii ai familiei si sa serveasca singur cu ce i se asaza in farfurie
  • Copilul alege ce, cat si cat de repede sa manance
  • I se ofera bebelusului sansa de a explora gusturile noi intalnite, fara a i se impune cat sa manance
  • Se incurajeaza in continuare alaptarea, in acest caz alimentele solide fiind complementare si intarcarea e lasata la latitudinea copilului (de regula are loc mai tarziu, pana la varsta de un an)

Citeste si: Semne ca e gata de diversificare

Beneficiile autodiversificarii (BLW)

Promotorii acestei metode sustin ca autodiversificarea e mult mai benefica atat pentru parinti, cat si pentru bebelusi, din multiple motive:

  • Piureurile mananca din timp. E mult mai usor sa ajustezi meniul intregii familii incat sa fie mai sanatos si sa poata fi mancat si de bebelus, decat sa ii prepari de fiecare data un alt fel de mancare.
  • Copiii autodiversificati nu sunt fortati sa manance, ci se servesc singuri cu degetele. Astfel, si parintii pot manca relaxati la aceeasi masa.

Bebelusul dezvolta obiceiuri alimentare mai sanatoase

  • Copilul invata sa se autoregleze, lucru care poate ajuta in privinta controlului greutatii mai tarziu in viata.
  • Selectarea doar a alimentelor care ii plac il poate ajuta sa ia in greutate daca cantareste mai putin decat e firesc.
  • Experimentand gusturile inca de mic si avand posibilitatea sa aleaga doar din alimente sanatoase, cel mic e mai probabil sa isi formeze un apetit pentru aceleasi mancaruri sanatoase si mai tarziu.

E educational

  • Bebelusii invata sa manance corect: Intai mesteca, apoi inghit – acest lucru nu se intampla cu piureurile.
  • Cei mici isi pot imbunatati coordonarea mainilor, incat sa poata fi independenti mai usor.

 

Sursa: mamanatural.com

Mai multe articole