Crezi ca bebelusul ar trebui sa vina pe lume cu un manual de instructiuni? Dintre acestea, cele mai importante privesc alimentatia corecta in primele luni de viata…
Primele alimente solide in meniul celui mic reprezinta o experienta noua si ciudata, atat pentru bebelus, cat si pentru parintii lui. Apare un instrument nou – lingurita – si primele preferintele culinare…
Copilul poate incepe sa manance alimente solide la patru, cinci sau sase luni. Indiferent de momentul in care se intampla asta, in lunile urmatoare, cea mai mare parte a alimentatiei sale va continua sa fie reprezentata de laptele de mama si de laptele praf.
La inceput, alimentele solide reprezinta numai un supliment in cadrul alimentatiei predominant lichida a bebelusului. Treptat, apar preferintele pentru cereale si alte produse de acest tip. In jurul varstei de un an, dieta copilului ar trebui sa contina in principal alimente solide.
Nu este necesar sa modifici modul de pregatire a laptelui praf numai pentru faptul ca cel mic mananca si alimente solide. Respecta in continuare indicatiile precizate pe eticheta produsului sau pe cele ale medicului pediatru.
Cresterea concentratiei la prepararea laptelui praf poate duce la suprasolicitarea rinichilor copilului sau dimpotriva, diluarea – la o lipsa a elementelor nutritive de care are nevoie pentru crestere si dezvoltare.
Daca il alaptezi in continuare, ai grija sa mananci suficient, sa te odihnesti si sa bei multe lichide, pentru ca micutul sa primeasca nutrientii necesari.
Vitaminele si mineralele esentiale din hrana bebelusului
Vitamina A are rol in mentinerea acuitatii vizuale, dar si a sistemului imunitar, in functionarea buna a celulelor si tesuturilor. Vitamina A se gaseste mai ales in organe, dar si in lapte praf si anumite tipuri de cereale.
Cum este putin probabil ca micutul sa se indoape cu ficat sau rinichi, poate sa-si ia necesarul de vitamina A din: cartofi dulci, morcovi, dovleac, pepene galben, lapte si cereale imbogatite.
Vitamina D ajuta la absorbtia calciului din alimente si la depunerea lui in oase. Previne rahitismul la copii (oase moi si deformate). Lumina soarelui in timpul verii initiaza producerea vitaminei D la nivelul pielii, iar organismul o depoziteaza, pentru a o folosi mai tarziu.
Laptele praf pentru sugari furnizeaza suficienta vitamina D, dar sugarii alimentati la san au nevoie de suplimentarea acestei vitamine.
Academia Americana de Pediatrie recomanda ca bebelusii alimentati natural sa primeasca, incepand cu varsta de doua luni, cate 200 UI de vitamina D pe zi. Surse: lapte imbogatit, cereale, paine, suc de portocale, galbenus de ou.
Page: 1 2