Ce papam in primul an

Hrana din primul an este extrem de importanta pentru dezvoltarea bebelusilor. In textul de mai jos ai cateva informatii mai putin cunoscute de parinti.

Bebelusii care au fost alaptati au abilitati cognitive superioare datorita unui acid gras continut de laptele de mama, numit acid docosahexaenoic, din grupa acizilor de tip omega 3.

Compozitia laptelui matern se schimba la fiecare 24 de ore, se arata intr-un studiu publicat in Nutritional Neuroscience. Astfel, s-a constatat si ca nivelurile de nucleotide – strans legate de mecanismele care coordoneaza somnul – variaza de-a lungul zilei in compozitia laptelui matern.

Concentratiile cele mai mari de nucleotide se afla in laptele „de seara' colectat, in vederea experimentelor, dupa ora 20.

Sfat: Britanicii au descoperit ca laptele matern contine un ingredient care protejeaza intestinele sensibile ale nou-nascutilor.

Este vorba despre PSTI (pancreatic secretory trypsin inhibitor), care inregistreaza nivelurile cele mai ridicate in colostrul produs in primele zile dupa nastere. Nivelurile de PSTI sunt mai ridicate in primele zile dupa nastere.

Nu schimbati formula fara aprobarea medicului pediatru
O echipa de cercetatori americani a descoperit ca mai mult de jumatate dintre copiii implicati in studiul lor au trecut printr-o schimbare de formula in primele sase luni de viata, fara ca acest lucru sa fi fost recomandat de pediatru.

Schimbarea a fost facuta de catre parintii care au banuit ca bebelusul lor sufera de intoleranta la lactoza, dar fara ca acest „diagnostic' sa fie confirmat de medic. Cercetatorii au demonstrat ca, in realitate, copiii nu sufereau de vreo intoleranta si ca parerea parintilor fusese gresita.

Formulele au fost dezvoltate astfel incat sa corespunda nevoilor nutritionale ale bebelusilor care nu pot fi alaptati, din motive obiective. Alegerea si schimbarea formulelor trebuie facute doar cu avizul medicului care are sub supraveghere copilul.

In caz contrar, cu cele mai bune intentii, parintii pot priva copilul de nutrienti care au numeroase beneficii pentru crestere si dezvoltare.

Tot la capitolul formule, trebuie mentionat ca cele mai multe probleme care pot aparea sunt cauzate de proasta pregatire a formulei – parintii nu folosesc cantitatea de apa indicata sau exagereaza cu dozarea formulei, crezand ca o extra cantitate aduce un aport de nutrienti.

3,7 luni e varsta medie la care cei mai multi dintre parinti incep diversificarea – media este considerata mult prea mica de catre specialisti. 33% dintre copiii care nu au fost alaptati niciodata au primit direct lapte de vaca.

Nu incepeti diversificarea prea devreme. Introducerea de noi alimente presupune reducerea implicita a cantitatii de lapte – ceea ce inseamna ca bebelusul nu va avea asigurate cantitatile necesare de calciu, proteine si fier, care sunt atat de necesare pentru crestere. 

Sfat: „Bazele' diabetului de tip II se pun chiar in primele luni de viata – sustin specialistii, atunci cand copilul invata sa regleze cantitatea de hrana.

Desi bebelusii cunosc intuitiv nevoile corpului lor, mamele anxioase insista sa creasca mai mult decat ar fi nevoie cantitatile de lapte sau alte alimente, ceea ce deregleaza mecanismele naturale si pune bazele dezvoltarii unor boli de nutritie mai tarziu, la varste prescolare sau in adolescenta.

Page: 1 2

Mai multe articole