Ce să NU faci când are dermatită atopică

Diagnosticul de dermatită atopică îi sperie foarte tare pe părinți, dar realitatea ultimilor ani demonstrează că incidența cazurilor este în continuă creștere, iar afecțiunea a devenit (din păcate) comună. Uite ce greșeli să Nu faci când copilul are dermatită atopică.

 

Afecțiunea caracterizată prin aspectul de piele uscată, pruriginoasă, solzoasă, cu cruste este favorizată de mai mulți factori, inclusiv genetici. În afara tratamentului recomandat de medic, cu preparate specifice, părinții trebuie să se asigură că respectă anumite condiții de îngrijire și igienă, pe o perioadă întinsă de timp. Practic, dermatita se agravează sau leziunile sunt mai puțin pronunțate în funcție de îngrijirea adecvată sau de greșelile pe care părinții le fac.

Copilul care suferă de dermatită atopică nu are voie să poarte haine din lână – materialul este extrem de iritant și agravează mâncărimea.

Cel mic nu trebuie îmbrăcat excesiv. Întrucât copiii nu au funcția de ‘termostat’ a pielii reglată la fel de bine ca în cazul adulților, copilul se supraîncălzește rapid, iar transpirația excesivă agravează leziunile și determină senzația insuportabilă de prurit (mâncărime). Cel mic se va scărpina, inevitabil, și va agrava și mai tare eczema, putând provoca suprainfectarea ei.

Nu spăla copilul întotdeauna cu săpun. Chiar și cele mai blânde săpunuri usucă pielea. Dacă a avut un scaun, în loc să folosești servețele umede (care conțin conservanți și parfum, ce agragvează dermatita), spală copilul direct sub jetul de apă, pentru a îndepărta urmele de scaun care pot irita pielea și pot agrava dermatita.

Ai mare grijă la produsele de îngrijire folosite – toate trebuie să fie dermatologice, create special pentru copiii suferind de dermatită atopică și să nu conțină alcool sub nicio formă!

Nu folosi preparate pe bază de ulei sau grăsime. La prima vedere, poare părea că o substanță grasă ajută pielea, dar orice preparat foarte gras inhibă de fapt porii și împiedică pielea să respire/transpire.

Nu folosi în exces preparatele cortizonice – foarte multe dintre aceste produse sunt asociate cu cancerul de piele, un risc pe care nu vrei să ți-l asumi!

foto Shutterstock

Mai multe articole