Ce sanse au femeile sa ramana insarcinate, in functie de varsta

Momentul in care femeile aleg sa devina mame este tot mai frecvent amanat, din ratiuni ce tin de finante, cariera si un camin potrivit pentru cel mic. Si desi societatea isi poate schimba perceptia usor si nu-i deloc greu de inteles de unde vine tendinta, biologic, corpul femeii nu se schimba.

Sansele de a ramane insarcinata nu sunt, paradoxal, atat de mari pe cat ti-ai inchipuit nici in prima parte a tineretii, iar pe masura ce avansezi in varsta, sansele scad drastic. Iata care sunt exact sansele de a ramane insarcinata, in functie de varsta pe care o ai.

Ce sanse au femeile sa ramana insarcinate, in functie de varsta

Intre 20-24 de ani

Biologic vorbind, aceasta este fereastra ideala in care femeile pot concepe un copil sanatos, in mod rapid.
La 21 de ani, 90% din ovulele unei femei sunt normale din punct de vedere cromozomial, lucru care sporeste sansele de a ramane insarcinata, pana la 24 de ani aceste sanse crescand considerabil.
Femeile cu varsta de pana in 25 de ani au o sansa de 96% de a concepe un copil in primul an din momentul in care se decid sa incerce, presupunand ca incearca in fiecare luna.

Daca si partenerul are mai putin de 25 de ani, in acest caz sansele scad la 92%. Acest lucru se datoreaza faptului ca in randul cuplurilor tinere, problemele de fertilitate tin adesea de partea masculina a cuplului, insa acestea sunt doar date statistice, nu o regula.

Intre 25-29 ani

Incepand cu varsta de 25 de ani, sansele de a concepe un copil intr-un an de incercari scad la 86%, un procent inca bun pentru cuplurile care incearca sa devina parinti in acest interval.

Intre 30-34 ani

Sansele de a concepe un copil in acest interval de varste este inca mare, atingand chiar 86%, la fel ca in fereastra anterioara.
Cu toate acestea, dupa varsta de 30 de ani, riscul de avort spontan se dubleaza fata de perioadele anterioare, ajungand la 20%.

Intre 35 si 39 ani

Exista inca sanse sa ramai insarcinata in acest interval de varste, cu precadere inainte de implinirea a 37 de ani.
La 35 de ani, majoritatea femeilor au o sansa de 15-20% de a ramane insarcinate intr-o luna oarecare, ceea ce insumeaza o sansa de 78% de a ramane insarcinata intr-un an.

Insa varsta de 35 de ani este momentul din care fertilitatea incepe si scade, iar motivul este unul simplu: calitatea ovulelor disponibile scade.
Desi exista multe ovule inca disponibile in organism, o buna parte dintre ele prezinta anomalii cromozomiale, ceea ce le afecteaza viabilitatea.
Totodata, in acest interval de varste creste riscul de avort spontan, de Sindrom Down sau sarcina cu probleme, in general vorbind.

Aceasta perioada este si ultima in care femeile pot sa isi conserva ovocitele pentru mai tarziu, daca o sarcina nu este inca o optiune buna.
Astfel, o sarcina poate avea loc ani mai tarziu, chiar si dupa varsta de 45 de ani.

Intre 40-44 ani

Cu cat timpul trece, cu atat scad calitatea si cantitatea ovocitelor. In acest punct, devine considerabil mai greu sa ramai insarcinata si sa pastrezi o eventuala sarcina.
Pana la momentul in care atinge 40 de ani, 90% din ovocitele unei femei prezinta anormalitati cromozomiale.
Acesta este si motivul pentru care Sindromul Down este mai des intalnit in randul copiilor rezultati din sarcini tarzii.

Insa ovulele nu sunt singura problema. Si membrana uterina poate fi subtiata fata de perioadele anterioare, lucru care face ca implantarea unei sarcini sa fie mai greoaie.

Dupa 45 ani

Dupa implinirea varstei de 45 de ani, sansele ca o femeie sa ramana insarcinata scad la 3-4%, daca incearca intr-un an.
Acest lucru nu face imposibila implantarea unei sarcini, dar putin probabila.
In acest punct se recurge de regula la reproducerea asistata, iar inainte de a recurge la FIV, e necesara o testare pentru a vedea calitatea ovocitelor.
De cele mai multe ori insa, cea mai buna sansa, pentru acest interval de varsta, este sa se recurga la FIV cu ovule recoltate de la o femeie mai tanara.

Indiferent de varsta…

Facand abstractie de varsta la care incerci sa ramai insarcinata, regulile pentru o reusita rapida sunt aceleasi: monitorizarea ovulatiei si raporturi intime cu 4-5 zile inainte de ovulatie si 1-2 zile dupa.

Sursa: parents.com

Imagine: Shutterstock

Mai multe articole