Cele mai mari greșeli când ești la dietă

Ții diete peste diete și tot nu slăbești? Uite unde greșești și cum să eviți cele mai mari greșeli când ești la dietă.

Consumi mai multe calorii

Paradoxal, atunci când ținem o dietă, consumăm mai multe calorii decât în mod normal. Pentru că ne-am pregătit corpul pentru o perioadă de austeritate, gândul la dietă ne induce o obsesie legată de mâncare, la care vrem să renunțăm, iar asta cauzează pofte și frustrări cărora cu greu le rezistăm.

Ne permitem să ‘trișăm’ puțin și nici nu realizăm câte calorii adaugăm, sabotându-ne dieta. O linguriță de dresing în plus, pe care o punem în salată pentru că ne simțim ‘pedepsite’ dacă o mâncăm goală, conține cam 100 de calorii, o linguriță de unt are cam 107 calorii, iar obiceiul de a ronțăi din gustarea copiilor, dacăei nu au terminat de mâncat ne aduce cam 300 de calorii în plus pe zi, pe care nu le băgăm în seamă atunci când noi ne-am convins că suntem la dietă.

Uite ce alte greșeli la dietă ne sabotează efortul de a slăbi

Ești prea înverșunată

Preocupate de scopul final, acela de a pierde kilograme, ne grăbim foarte tare să-l atingem, să trecem linia de sosire mai slabe și suntem foarte înverșunate. De cele mai multe ori, ne stabilim un deadline foarte nerealist – vreun eveniment în familie, o nuntă, un botez sau plecarea în concediu – ceea ce pune o foarte mare presiune. Dar abordarea totul sau nimic i lupta cu kilogramele nu este bună în cazul dietelor – creează frustrări.

O atitudine mai relaxată și încrederea că vom reuși, chiar dacă mai încet, să dăm jos kilogramele în plus, reprezintă strategia mai potrivită.

Sari peste micul dejun

De cele mai multe ori când ținem diete, sărim peste micul dejun – nu ne e prea foame după ce ne-am trezit și ne gândim că mai scăpăm de niște calorii. Dar cercetările aată că dacă sărim peste micul dejun, ajungem, inevitabil, să consumăm mai multe calorii peste zi. Un mic dejun bogat în proteine și fibre (ouă, o felie de pâine integrală și jumătate de grapefruit) îți aduce doar 250 de calorii, dar îți conferă energie până la prânz.

Bei prea multe lichide

Când suntem la dietă, tindem să compensăm aportul mai scăzut de mâncare solidă cu un consum mărit de lichide. Și în timp ce hidratarea este esențială și ajută și la eliminarea de toxine, lichidele conțin și ele calorii. Sucurile din fructe, ceaiurile, cafelele (cu lapte) acumulează peste 20% din totalul de calorii pe care le consumăm zilnic. Atenție, deci, la ce bei când ești la dietă. Apa este cea mai bună!

Ronțăi fără să îți dai seama

Americanii folosesc termenul ‘eating amnezia’ pentru obiceiul nostru de a ronțăi mecanic, de obicei în fața televizorului sau computerului. Dacă vrei o gustare atunci când te uiți la un film, alege ceva sănătos și măsoară porția – nu lua cu tine o întreagă pungă de covrigei sau floricele, pune-ți gustarea într-un castron, astfel încât să te asiguri că nu consumi toată punga, fără ca măcar să îți dai seama.

Mai multe articole