Nu sunt numai gustoase si usor de preparat: cerealele pentru sugari contin toti nutrientii esentiali pentru o crestere sanatoasa.
Cerealele reprezinta cel mai important grup al piramidei alimentare, care este frecvent folosita ca referinta pentru obiceiurile alimentare sanatoase.
Cerealele pentru sugari reprezinta o parte importanta a nutritiei acestora, datorita continutului de carbohidrati, care furnizeaza energie suplimentara, necesara in perioada de crestere, confera senzatia de satietate si asigura un somn linistitor bebelusului.
Dupa varsta de patru luni, nevoile energetice si nutritive cresc, odata cu dezvoltarea noilor achizitii psihice si motorii ale bebelusului. Acesta este momentul in care pediatrii recomanda inceperea diversificarii meniului (in paralel cu continuarea alaptarii).
Meniurile cu cereale sunt foarte potrivite pentru aceasta varsta, cand bebelusul este pregatit pentru primul aliment semisolid. Acum incep sa apara si sa creasca primii dintisori, iar bebelusul invata, incet-incet, sa mestece. De acum doarme mai putin, se joaca mai mult, este in plina epoca a marilor descoperiri.
Nici nu realizezi cum, de la o zi la alta, s-a transformat dintr-un sugar vesnic dormitand, intr-un bebelus curios si plin de energie. Dar aceasta energie trebuie intretinuta. Si aici iti vin in ajutor cerealele. Ele sunt foarte usor de digerat, bogate, din punct de vedere nutritional si, in plus, deloc de neglijat, pe gustul copiilor, ceea ce transforma masa intr-o adevarata placere.
Toate aceste avantaje recomanda cerealele ca prim aliment de introdus in perioada de incepere a diversificarii.
Despre cereale se stie ca elibereaza energie de lunga durata, atat de necesara sugarilor in plina dezvoltare, si ca asigura satietate, datorita carbohidratilor complecsi.
Cele mai consumate cereale sunt orezul, porumbul, graul si ovazul.
Orezul este cel mai adesea recomandat in prima etapa de diversificare a alimentatiei. Aceasta, pentru ca nu contine gluten si are, ca urmare, potential alergenic scazut. In plus, ofera un nivel ridicat de energie, datorita continutului de glucide complexe, si este indicat si in prevenirea sau reglarea unor tulburari gastrointestinale minore (normalizeaza tranzitul intestinal).
Porumbul se poate folosi si el inca din prima perioada a diversificarii. Nu contine gluten, este o buna sursa de acid linoleic (studiile sugereaza ca nivelul scazut din sange al acizilor grasi este legat de sindromul oboselii cronice, probleme de atentie si invatare) si antioxidanti, dar reprezinta si o sursa naturala de minerale si vitamine B.
Vitaminele B lucreaza la sustinerea metabolismului, mentinerea pielii sanatoase si a tonusului muscular si, ceea ce este important indeosebi in cazul bebelusilor, la intarirea functionarii sistemului imunitar si a sistemului nervos. Vitaminele B trebuie „reimprospatate zilnic, deoarece excesele sunt eliminate, iar o portie de cereale asigura o buna parte din doza zilnica recomandata.
Graul este des folosit in alimentatie, datorita continutului proteic ridicat. Raportul proteine/fibre este mai mare decat in cazul altor cereale, ceea ce-l recomanda ca ingredient principal in meniurile cu cereale. Graul, o cereala foarte sanatoasa, contine aproape toate oligoelementele si foarte multe vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitaminele B6 si B12, esentiale pentru buna functionare a creierului.
Datorita proprietatilor nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante si sedative, graul este recomandat si sugarilor, dar si mai taziu, in alimentatia copiilor si chiar si a adultilor. Terapia prin consumul de grau – ca atare sau sub forma de cereale – este benefica in peste 60 de afectiuni.
Ovazul are continutul proteic cel mai ridicat dintre toate cerealele. Are un continut important de grasimi „bune si acid linoleic si este bogat in antioxidanti. Fibrele solubile de ovaz favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la scaderea consistentei scaunelor.
Beneficiile Bifidus
Incepand cu patru luni, bebelusul este mai predispus la agresiunea factorilor din mediul extern, odata cu diversificarea alimentatiei.
Exista pericolul ca intestinul lui sa fie populat cu mai multe bacterii „rele decat „prietenoase, ceea ce-l face pe cel mic vulnerabil in fata infectiilor digestive. De aceea, au fost create special formule de lapte, dar si de cereale, imbogatite cu Bifidus, cu efecte benefice pentru organismul bebelusilor.
Bacteriile Bifidus, despre care ati tot auzit in ultima vreme, au un rol foarte important in echilibrul florei intestinale (ele se regasesc, de altfel, si in laptele matern).
Cum la nivelul intestinului se regasesc aproximativ 80% dintre celulele sistemului nostru imunitar (ceea ce face intestinul cel mai intins „organism imunitar din organismul nostru), este foarte important ca alimentatia sa sustina un bun echilibru la nivel intestinal.
Foto: Dreamstime.