Comunică cu bebelușul încă din burtică!

Să intri în contact cu copilul, încă de când acesta este în burtică, este o dorință importantă pentru mulți dintre viitorii părinți. Haptonomia, termenul sub care este cunoscută această știință a interacționării cu tine însăți și cu ceilalți prin sentimente și atingeri, nu este foarte cunoscută, mai ales în România. Cuvântul provine din grecescul hapsis, care înseamnă contact, atingere, simț, sentiment și nomos, care înseamnă lege, regulă, normă.

În sarcină este folosită ca o diciplină a emoțiilor, o metodă care permite viitorilor părinți să stabilească un contact cu bebelușul lor încă dinainte ca acesta să se nască. Comunicarea se stabilește prin intermediul vocii și palparea ușoară a burții. Se recomandă ajutorul unui specialist pentru început, dar puteți încerca și acasă să masați ușor burtica să să simțiți toate reacțiile lui. Acest lucru îl puteți începe imediat ce bebe începe să miște, aproximativ pe la 4 luni și jumătate.

Fenomenul îl include și pe tată, care, la fel de bine ca mama, poate intra în contact cu copilul nenăscut. Mai ales că vocile grave masculine se transmit mai bine prin intermediul lichidului amniotic. În plus, tatăl poate învăța ce atingeri îi aduc liniște partenerei și o relaxează, putând fi de mare ajutor la naștere pentru a calma durerile.

Se spune ca haptonomia poate face nașterea mai ușoară, întrucât gravida poate ajuta bebelușul să ajungă într-o poziție bună. De asemenea, majoritatea bebelușilor care au parte de ședințe de haptonomie sunt mai liniștiți la naștere. După naștere, ședințele pot continua împreună cu bebelușul, pentru a învăța anumite gesture care le conferă siguranță și îi îndrumă către independență.

foto: Hepta

Mai multe articole