Contraceptie – 8 efecte secundare ale pilulelor contraceptive

Au trecut mai mult de 50 de ani de cand femeile au acces la pilula contraceptiva, insa majoritatea par sa nu stie ca pilulele nu sunt bomboane, ci medicamente pe baza de hormoni, care pot face si bine dar si mult rau, daca nu sunt luate la sfatul medicului.

Majoritatea pilulelor contraceptive contin o combinatie de hormoni estrogeni si progesteroni care previn ovulatia. Pilula contraceptionala ingroasa mucusul din jurul cervixului, prevenind astfel sarcina.

Pilulele contraceptive din zilele noastre sunt mult mai sigure decat cele de acum cativa ani. Cantitatea de hormoni este mai mica, iar efectele adverse mai rare.

Din pacate, exista femei care pot suferi anumite modicari in urma administrarii de pilule contraceptive.

Sangerari vaginale neobisnuite

Acesta este un efect secundar destul de neplacut. Sangerarile sunt imprevizibile si apar in cele mai nepotrivite momente.
De regula, sangerarile ar trebui sa dispara in cateva luni de la administrare, dar daca acestea continua, medicul iti poate prescrie antiinflamatoare sau, ocazional, doze foarte mici de estrogen.

Dureri de cap, ameteli, sani sensibili – Aceste efecte secundare dureaza cel mult doua luni. Pilula cu o doza mare de estrogen se face vinovata pentru acest lucru. In glandele mamare se acumuleaza mult lichid, iar sanii de umfla.

Greata – Aceasta reactie dispare de obicei in aproximativ 2 luni de administrare. Daca iei contraceptive orale, incerca sa le iei dupa masa, nu pe stomacul gol.

Acnee – Majoritatea pilulelor reusesc sa diminueze si sa combata acneea. In cazuri foarte rare acestea au o reactie inversa. Cele care pot provoca afectiuni diverse ale pielii sunt cele care contin doar progesteron.

Presiune la nivelul sinusurilor

Femeile care iau pilule pot observa ca sinusurile lor sunt un pic infundate. Se pare ca pilula contraceptiva afecteaza producerea mucusului.

 

 

Page: 1 2

Mai multe articole