Cozonac

Ingrediente:

1/2 kg de faina
250 ml de smantana
100 g unt
8 galbenusuri
120 g zahar
40 g drojdie
zahar vanilat
sare (o jumatate de lingurita)
8 albusuri
zahar vanilat
300 g zahar
350 g de nuci macinate
putin rom

Preparare:

Drojdia se amesteca foarte bine cu zaharul si putina apa calda (o lingura, aveti grija sa nu fie fierbinte apa) intr-un vas pana se topeste. Se pun untul, galbenusurile, smantana, putina sare si faina. Cel mai bine este sa framantati aluatul cu mana. Se lasa sa creasca pana i se dubleaza volumul. Albusurile batute spuma tare se amesteca cu zaharul si putin rom pana se intaresc din nou.

Se pune nuca macinata si se amesteca incet si nu foarte mult. Formele de cozonac se ung cu putina margarina si se tapeteaza fundul tavii cu hartie de copt. Aluatul se imparte in patru parti egale. Se ia o parte si se intinde pe o placa de plastic presarata cu putina faina. Se formeaza din aceasta o forma de dreptunghi (lungimea aluatului modelat trebuie sa fie cat lungimea formei de cozonac).

Peste aluatul intins se pune un sfert din umplutura preparata din albusuri, zahar si nuca, dupa care se ruleaza si se aseaza in forma. Se mai lasa la crescut inca 15-20 minute, apoi se ung cu ou batut si se presara cu zahar . Dupa ce au fost unsi cu ou, cozonacii se baga in cuptorul preincalzit cu 30 de minute inainte. Formele se pun pe o tava de prajituri si se intorc dupa o jumatete de ora pentru a se coace uniform. Cozonacii se tin la cuptor aproximativ o ora.

Mai multe articole