Cozonac de post cu cacao si nuca

Indiferent in ce perioada a postului ne aflam, nu prea scapam cu usurinta de „pofta de dulce' iar un cozonac de post este desertul perfect.

Acest cozonac de post se face foarte usor, este delicios si cu siguranta va fi pe placul celor mici si celor mari, indiferent ca tin sau nu post.

Ingrediente pentru un cozonac de post

  • 500 g faina tip 650
  • 100 ml ulei,
  • 200 ml apa calduta,
  • 150 g zahar de preferinta brun=8 linguri cu varf
  • 25 g drojdie proaspata,
  • 2 lingurite coaja rasa de lamaie,
  • 15-30 ml esenta vanilie,
  • 15-30 ml esenta de rom,
  • 1 lingura cacao,
  • 1 lingurita scortisoara macinata,
  • 1-2 lingurite cu varf turmeric (pentru culoare)
  • 1 varf cutit sare
  • 70 g zahar + 210 g nuci macinate + 1 lingura cacao (pentru umplutura)

Cum se prepara un cozonac de post

Se aprinde focul la cuptor si se tine pe pozitia minim.

Punem in vasul in care framantam faina, facem in mijloc un pic de loc si punem acolo drojdia.

Dizolvam turmericul si zaharul (mierea) in apa calda (spre fierbinte) si le lasam deoparte.

Cand acest amestec devine caldut, il turnam peste faina si drojdie.

Amestecam usor pentru a dizolva drojdia, incorporand usor si putina faina din jur, astfel incat sa se obtina o pasta (de consistenta unei smantani groase).

Presaram deasupra putina faina si lasam cam 10 minute acoperita cu un stergar , sau pana incepe sa se umfle.

Adaugam uleiul, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, si incepem sa incorporam restul de faina din vas.

Rezulta un aluat suficient de tare sa formam cozonacul dar nu foarte ferm…daca este prea tare, se mai adauga 5-10 linguri de apa calduta sau la temperatura camerei.

Scoatem aluatul din vas si incepem sa framantam pe masa de lucru 5 – 10 minute (daca este prea lipicios si nu se desprinde de pe mana, se adauga 1-2 linguri faina alba ). 

Se pune aluatul de cozonac de post inapoi in vasul initial, uns in prealabil cu foarte putin ulei pentru a usura desprinderea ulterioara a aluatului), si se lasa la dospit acoperit cu un stergar, cam 1/2 ora ( sau pana-si dubleaza volumul pe zona aragazului (unde este mai cald datorita cuptorului deja aprins) .

Luam 1/4 din aluat si il amestecam cu 1 lingura de cacao si 1 lingurita scortisoara, pana se incorporeaza totul bine in aluat.

Intindem aluatul simplu, fara cacao, formand un dreptunghi (latimea dreptunghiului sa fie cat lungimea tavi in care coacem cozonacul!) , iar aluatul cu cacao il intindem separat, cat 1/2 din lungimea dreptunghiului de aluat simplu si-l suprapunem peste 1/2 din cel simplu.

Trecem peste ele cu sucitorul (facalet) si presam sa adere cat mai bine cele 2 foi.

Pentru umplutura cu nuca, se amesteca 1 parte zahar cu 3 parti nuca macinata si cu cacao, apoi intindem umplutura peste foile de aluat.

Rulam foile si punem ruloul in tava de cozonac folosind hartia de copt sau tapetata cu ulei. Am folosit tava mare de cozonac (40x12x8 cm)

Lasam cozonacul de post sa creasca acoperit cu un stergar, pana-si dubleaza volumul (pana ajunge la inaltimea tavi).

Atentie!…Un coconac de post creste destul de incet, eu l-am lasat sa creasca aproape 2 ore!

Bagam la cuptor pentru circa 40-60 minute la foc minim (pana coaja se rumeneste).

Nu deschidem usa cuptorului pentru a verifica stadiul de coacere, decat dupa minim 30 minute. Altfel cozonacul cade’ (se plosteste)!

Se scoate pe un  gratar (sau fund de lemn), se stropeste cu un pic de apa si se acopera cu un stergar, daca vrem coaja mai moale.

Surse: text si foto, arhiva personala

Mai multe articole