Cu ce stimulăm bebelușul motor și cognitiv?

Dezvoltarea cognitivă și cea motorie se completează reciproc și pentru ca un copil să treacă la pasul următor în evoluție are nevoie de stimulare de ambele părți. Stimularea motorie se face prin participarea activă a copilului și neapărat prin folosirea mijloacelor cognitive. Bebelușul se dezvoltă armonios atunci când este stimulat. Are nevoie să exploreze tot ce ține de corpul lui și de mediul înconjurător.

Are nevoie de zgomote, de lumini, de texturi diferite la atingere, de mirosuri și gusturi, toate acestea îi lărgesc orizontul și îl fac curios, astfel se dezvoltă creativitatea și nevoia de explorare.

În primele luni de viață, bebelușul are nevoie să își cunoscă toate segmentele corpului și senzațiile oferite atunci când stă pe spate, pe burtică sau pe o parte. De aceea, este important ca din primele zile de viață să fie așezat în toate cele trei poziții de mai multe ori pe zi. Atunci când exersăm aceste poziții, copilul trebuie să fie treaz, doar așa va învăța și își va activa musculatura.

Cu cât săptămânile trec, bebelușul are nevoie să prindă obiecte, așa că, în jurul vârstei de 3 luni poate prinde jucării ușoare pentru puțin timp. La 4 luni poate prinde mai bine o jucărie, iar la 6 luni se joacă și mută jucăria dintr-o mână în cealaltă.

Primele jucării este indicat să fie ușoare, să le poată prindă bine în mână, să fie din materiale diferite: plastic, cauciuc, pânză, lemn. Să foșnească, să zdrăngăne, să piuie.

Este important ca bebelușul să nu fie suprastimulat.

I se oferă o singură jucărie, dacă se plictisește de ea, o aruncă, iar apoi aceasta se poate înlocui. Copiii învață să își păstreze atenția dacă sunt ghidați cu răbdare. De asemenea, cu cât copilul își păstrează mai mult atenția asupra unui obiect, cu atât mai bine.

Pe măsură ce crește, copilul își lărgește aria de cunoaștere și de mișcare. Are nevoie de cât mai mult spațiu pentru a putea explora. La vârsta de 8-9 luni începe să se deplaseze prin casă în patrupedie (de-a bușilea) și va căuta jocuri noi. Cele mai potrivite jucării pentru stimularea motorie și cognitivă sunt: mașinuțe de lemn care să aibă și roți pentru a fi împinse dar și pentru a studia cum se învârtesc roțile, jucării cu butoane care scot sunete când sunt atinse, jucării cu bile de diferite dimensiuni care pot fi plimbate pe trasee liniare sau curbe.

Când copilul începe să stea în șezut și poate să se joace din această poziție, de obicei în jurul vârstei de 8-10 luni, va avea mai multă răbdare să urmărească jucăria care i se oferă. Sunt recomandate cărțile senzoriale, cărți speciale de bebeluși cu foi de carton.  Din acest moment copilului i se poate indica ce  vede în imagini și poate fi stimulat să arate la rândul lui.  

Pot fi lipite în camera de joacă planșe cu diferite imagini: animale, natură, mașini. Alte jucării potrivite acestei vârste sunt puzzle-urile de lemn care sunt ușor de manevrat.

Piesele de lego sunt plăcute de copii, deși la început le va dărâma, cu timpul le va așeza una peste cealalta pentru a construi un turn.

Kt. Nicoleta Jianu

Asociația Kinetobebe

www.kinetobebe.ro

Mai multe articole