Cu copiii in masina

Plimbarile cu masina atunci cand ai copii sunt dificile? Simti ca e nevoie de putina disciplina pentru ca cei mici sa fie in siguranta?

De multe ori, iesirile cu masina sunt adevarate expeditii. In plus, schimbarea Codului Rutier a fost primita de multi – soferi si pasageri – cu destule bombaneli, mai ales in privinta obligativitatii purtarii centurii de siguranta.

Campania mediatica a Ministerului de Interne pentru purtarea centurii de siguranta a fost destul de putin convingatoare; si eu mi-am cam racit gura explicand parintilor care au participat la showul „SuperNanny’ (acolo unde a fost cazul), sa poarte centura de siguranta si sa-si obisnuiasca si copiii sa faca la fel, pe bancheta din spate, si, sub nici o forma, nici macar in brate, sa nu-i tina pe „scaunul mortului’.

Acum insa e lege si, unde-i lege, nu-i tocmeala. Ce ne facem insa cu micutii – care au capatat obiceiuri proaste (si periculoase) la plimbarea cu masina si nu accepta o schimbare?

Este bine sa le explici schimbarea de regulament. Spune-le ca asa e mai bine pentru ca ne ferim de accidente, de durere, de mersul la doctor si de tot felul de lucruri neplacute.

Foarte important este sa fii convinsa de ceea ce spui, pentru ca daca vor citi pe fata sau in tonul tau ca-ti displace sa respecti aceasta regula, iti va fi mult mai greu sa-i convingi. Puterea exemplului este cea mai buna.

Apropo de nevoia de supraveghere: cumpara un „aparat de marit’ de la orice magazin auto pe care il montezi in stanga oglizii retrovizoare din interior.

Daca s-au obisnuit sa stea in fata, le explici ca regulamentul prevede ca toti copiii sa stea pe bancheta din spate si, sub nici o forma, sa nu stea in fata. Daca protesteaza, spune-le ca le oferi ca alternative:

a) sa ramana acasa (eventual in grija altor adulti);
b) sa mergeti cu alt mijloc de transport;
c) toata familia sa ramana acasa si sa nu faca nimic.

La drum lung se plictisesc. Joaca-te cu ei jocuri de observatie, sa observe marcile de masini, masinile cu portbagaj, masinile de o anumita culoare, si, din cand in cand, canta-le. Toate acestea sunt bune si pentru tine intrucat previn monotonia, atipirea la volan si iti mentin atentia asupra traficului.

Daca este prea mic, ca sa nu se plictiseasca, lipeste-i de geam un afis colorat, un desen, ceva care sa il inveseleasca si schimba-l cat de des poti. Discuta cu el despre ceea ce observa acolo. Poti sa ii fixezi un volan de jucarie in fata, in asa fel incat sa se joace „de-a condusul’. Il va tine ocupat destul de mult.

Nu este cazul sa-l amenintam cu „nenea politistul pe post de „Bau-Bau’ (copiii trebuie sa fie educati in asa fel incat sa aiba incredere in reprezentantii legii si sa li se adreseze fara frica in caz ca se pierd de parinti, au ratacit drumul, au nevoie sa afle o adresa sau daca cineva nu-i lasa in pace etc.).

In caz de cearta, nu-i linisti din mers. Cel mai bine este sa opresti masina, dar nu brusc – se pot speria. In loc sa le spui ce vrei sa faca ei, spune-le ce ai de gand sa faci: „Nu vreau sa avem un accident, asa ca stam pe loc pana cand va linistiti si o sa pot sa fiu atenta la drum’.

Este bine sa iei in masina: apa (nu sucuri sau lapte) pentru ca, daca se varsa, hainele si tapiseria nici nu se pateaza, nici nu devin lipicioase, sendvisuri, sticksuri, fructe – ca sa aiba ce rontai (e si asta o ocupatie), o punguta pentru gunoi, servetele, jucarii moi, carti cu poze, casete audio cu cantecele sau povestioare.

Consultant Irina Petrea, Foto: STOCKBYTE.

Mai multe articole