Cum îi dai medicamente – 7 trucuri ce funcționează

Părinții copiilor care au trecut printr-o gripă sau un episod de otită îți pot spune că, în afară de suferința celui mic, care i-a dat peste cap, au avut o problemă la fel de mare: cum să-i administreze medicamentele.

Toți copiii care nu au împlinit trei ani au un talent deosebit să refuze să ia medicamente. Nu sunt de condamnat: cu toate eforturile companiilor farmaceutice de a adauga arome cât mai plăcute medicamentelor, puține pastile și siropuri sunt cu adevărat „gustoase. Iar pe de altă parte, mulți copii mici nu sunt stăpâni pe mecanismul înghițirii – deși ei fac acest lucru când mănâncă, în mod involuntar, dacă sunt puși să ia medicamentul se sperie și se pot îneca.

Dacă ești în situația de a-i da medicamente, iată câteva trucuri pe care medicii le folosesc cu succes:

Folosește o seringă
O seringă, fără ac, desigur. Încearcă să introduci lichidul în lateralul gurii, nu spre cerul gurii – în acest din urmă caz riști ca cel mic să se înece și să aibă un acces de tuse, sau chiar să vomite, fără să fi înghițit medicamentul.

Dacă trebuie să-i administrezi un antibiotic sub formă de tabletă, pisează întâi bine tableta, până vine praf, apoi amestecă bine cu un lichid – de preferință apă plata, fiartă și răcită – și dă-i medicamentul repede, înainte ca pulberea să se decanteze.

Distrage-i atenția!
Nu este foarte frumos, dar functionează… Bebelușilor li se poate distrage atenția spre ceva ce se află deasupra capului lor. Pune-l în poziție verticală, în scăunelul lui de masă sau într-un fotoliu-balansoar și atrage-i atenția asupra unei jucării situate mai sus de nivelul capului.

Când privesc în sus, copiii mici tind să deschidă gurița, așa că până să se dumirească ce s-a întâmplat, a și înghițit medicamentul. Ai grijă să nu-l vâri prea brutal în gura copilului, fiindcă se poate îneca. Partea proastă la această tactică este că nu funcționează de prea multe ori.

Micul eschimos  

Dacă nicio altă soluție nu funcționează, înfășoară-l bine într-o păturică, ca să nu-ți poată da peste mână în care ții medicamentul și să nu poată face prea multe manevre de evitare. Dă-i medicamentul având grijă să ai pe cineva în preajmă, care să-i poată ține capul la nevoie. Ca să nu scuipe medicamentul, îi poți sufla ușor peste față, imediat dupa administrarea acestuia. In mod reflex, va tinde să înghită ce are în gură.

Servește-i medicamentul rececând este rece, gustul neplăcut se mai atenuează. Unii pediatri merg chiar mai departe și le recomandă părinților să pună pe limba celui mic puțină gheață înainte de administrarea medicamentului. Cu limba amorțită de gheață, copilul nu mai simte gustul amar al medicamentului.

De-a v-ați ascunselea
Dacă medicamentul respectiv nu are un gust pregnant, poți încerca să-l ascunzi în mâncare. Pune-l în prima linguriță, ca să nu simtă gustul modificat al mâncării.

Dă-i un medicament și păpușii/trenulețului 

În joacă, dă medicamentul unui prieten al copilului – o păpușa, un cățel, un trenuleț preferat sau lasă-l chiar pe el să fie medic.

Lasă-l să se autoservească

Copiilor mai mărișori le place să „dețină controlul, așa că lasă-l pe el să țină lingurița în care își pune medicamentul și să se „autoservească.

Mai multe articole