Cum îi faci un program bebelușului?

programul bebelusului

Primele zile după venirea de la maternitate pot fi haotice. Pare că tot ce faci este să schimbi scutece și să alăptezi. Și voi, și bebelușul aveți nevoie de un program. Află de ce și cum poți să îl organizezi.

 

Bebelușii au nevoie de rutină, lor le place să știe că anumite lucruri se vor întâmpla după un tipar pe care învață să îl cunoască. Astfel știu la ce să se aștepte: după masa de dimineață, urmează plimbarea, după ce facem băiță urmează masajul de seară și cititul poveștii.

Cu cât mai devreme este stabilit acest program, cu atât lucrurile vor fi mai ușoare pentru toți  – spune psihologul  Cristiana Haica. Pentru un bebeluș care știe cum ‘funcționează’ lucrurile în viața lui, este mult mai ușor să se adapteze la situații noi. În momentul când va apărea o bonă, de exemplu, dacă mama va fi nevoită să se întoarcă la birou, anxietatea nu va mai fi la fel de puternică.  De vreme ce rutina lui va fi aceeași, chiar și cu această mare schimbare, bebelușul se va putea baza pe ceva ce cunoaște – programul lui de zi cu zi.

Organizarea unui program aduce și părinților avantaje. Poți crea un soi de manual personalizat de utilizare pentru bebelușul tău. Și, pe de altă parte, poți concepe orarul în așa fel încât să prinzi măcar câteva ore de somn sau să poți face și alte treburi administrative.

Când poți începe?

Experții nu s-au pus de acord când este cel mai bun moment pentru a începe să schițezi un program pentru bebelușul tău. Dar cei mai mulți medici spun că bebelușul este gata, și chiar are nevoie de un astfel de program, din a doua lună de viață.

O dată ce tiparul de somn este oarecum stabilit (vezi aici de câte ore de somn are nevoie bebe într-o zi), poți introduce alte repere care se vor transforma în rutină.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să notezi într-un soi de jurnal cam care este ritmul lui – este mult mai ușor să alcătuiești un program pornind de la ritmul lui natural, decât să stabilești tu repere la care poate îi va fi greu să se adapteze. Scrie în caietul bebelușului orele la care mănâncă de obicei, momentele când îi schimbi scutecele, reprizele de somn.

 

Page: 1 2

Mai multe articole