Cum îți dai seama dacă bebelușului tău îi este frig și cum îl poți proteja mai bine iarna

Dacă ai devenit mămică pentru prima dată, ai cu siguranță o mulțime de întrebări, neliniști și dileme în ceea ce privește noul tău rol. De la cât de des să-ți hrănești bebelușul, până la problemele micuțului cu colicii sau apariția dințisorilor și trezitul din oră în oră în fiecare noapte, toate acestea bulversează orice femeie.

Indiferent cât de mult te-ai documentat și ai citit despre asta, nimic nu te poate pregăti pentru experiența de a aduce pe lume un copil. Una dintre întrebările care le frământă pe proaspetele mămici este cum își pot da seama dacă bebelușului îi este frig sau cald și cum ar trebui să îl îmbrace în casă, dar și când ies împreună la plimbare. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să te descurci mai ușor cu dilema hăinuțelor:

Îmbrăcămintea de calitate este esențială în timpul somnului

Somnul adânc îi face pe bebeluși mai vulnerabili în fața frigului, dar și a căldurii, așa că este important să îi verifici temperatura la scurt timp după ce a adormit. Academia Americană de Pediatrie recomandă să nu îmbraci bebelușul cu mai mult de un strat de hăinuțe și să nu îi pui căciulă, dacă temperatura din încăpere este una plăcută.

Dacă vrei să mergi la sigur, alege niște pijamale de iarnă pentru copii fabricate dintr-un material natural, de calitate, pentru a evita iritațiile și alergiile. Pijamaua trebuie să îi lase pielea să respire și să absoarbă transpirația. Pentru a verifica temperatura micuțului tău, este suficient să îți pui mâna pe ceafa lui sau pe burtică. Acestea ar trebui să fie calde și uscate, la fel ca palmele și tălpile. Când bebelușilor le este prea cald, devin ușor iritabili sau agitați în somn, semn că e timpul să îl dezvelești.

Regula de aur de care să ții cont când ieșiți la plimbare

Mulți părinți au fost obișnuiți să își înfofolească bebelușii când ies la plimbare, chiar dacă afară nu este atât de frig. Regula de care trebuie să ții cont este că cei mici au nevoie, de obicei, de un strat în plus de hăinuțe față de ce porți tu. Așa că dacă tu ești în tricou, nu e nevoie ca pe el să-l îmbraci în pulover. Ia întotdeauna un rând de haine de schimb la tine și o bluză în plus, în caz că cel mic transpiră sau că vremea se schimbă brusc.

Primele semne că bebelușului îi este frig

Un bebelus căruia îi este frig va deveni foarte tăcut și se va mișca mai puțin. Corpul adulților începe să tremure pentru a se încălzi atunci când este expus la frig, însă bebelușii nu au această abilitate care să le permită să genereze căldură. Atunci când le este foarte frig, bebelușii nu mai plâng și pot refuza să mănânce, pentru că organismul lor consumă energie pentru a se încălzi. De asemenea, pieptul și abdomenul lor se răcesc, iar mânuțele și tălpile vor deveni mai închise la culoare. Cea mai simplă modalitate de a încălzi bebelușul este să îl ții la piept, pentru că astfel își va regla temperatura în funcție de a ta.

Primele semne că bebelușului îi este prea cald

Unii copii sunt mai sensibili la căldură, așa că este important să îi îmbraci corespunzător. Un bebeluș căruia îi este prea cald va transpira mai mult, în special pe spate, piept și cap. Căldura poate fi periculoasă pentru copii, care pot deveni amețiți, pot vomita, pulsul li se accelerează, respiră mai greu și se deshidratează mai repede. Mămicile trebuie să fie atente să nu își îmbrace bebelușii prea gros, mai ales când micuțul dă semne că se simte mai bine într-un mediu răcoros. Seara, când îl pui la culcare, verifică și temperatura camerei. În mod normal, un mediu optim va avea o temperatură de 20-24 de grade Celsius, așa că poți seta termostatul în acest interval.

În 2001, un grup de oameni de știință au făcut un studiu privind ușurința cu care se trezesc copiii în funcție de temperatura camerei și au descoperit că bebelușii care dorm într-un mediu mai cald se trezesc mai greu, inclusiv dacă ceva e în neregulă. În schimb, copiii care dorm în camere mai reci vor putea să se trezească natural și să plângă, dacă le e foame sau dacă nu se simt bine.

În primele luni de viață, bebelușii au dificultăți în a-și menține constată temperatura corpului. Pentru că li se face frig sau cald extrem de ușor, misiunea ta, ca mamă, este să îi ajuți să se simtă cât mai confortabil. Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei evita problemele de sănătate ale bebelușului, iar el va fi vesel și activ.

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Pshenina_m

Mai multe articole