Cum îți pregătești animalul pentru venirea bebelușului

Acum câtva timp regula era căsătorie, copil, animal. Dar nu puține sunt familiile în care primul ‘copil’ este patrupedul. Pisicile și cățeii trebuie pregătiți pentru venirea pe lume a bebelușului, căci viața lor, ca și a voastră, va suferi modificări considerabile. Iată ce poți face pentru ca tranziția să fie lină și animalul tău să nu fie gelos pe bebelușul care îi perturbă viața.

 

  • Pentru că după nașterea copilului, cel puțin într-o primă fază, vei avea mai puțin timp la dispoziție pentru pisica sau cățelul tău, încearcă să reduci treptat timpul pe care îl acorzi, astfel încât să nu existe diferențe prea mari după apariția bebelușului.

 

  • Ia în considerare viitorul program al bebelușului și încearcă să faci modificările în orarul animalului înainte de venirea pe lume a copilului. Astfel nu-l va mai considera pe el vinovat pentru schimbări.

 

  • Evaluează-ți obiectiv animalul: poate nu te deranja până acum temperamentul lui, dar dacă nu ascultă comenzi simple și dă dovadă de agresivitate, trebuie să rezolvi problema până vine bebe. Cere ajutorul unui profesionist în ale dresajului. Dacă ai pisică, asigură-te că ghearele sunt tăiate în mod regulat.

 

  • Dacă animalul tău nu a prea avut copii prin preajmă, încearcă să-i faci cunoștință cu unii. Aplează la nepoți, nepoate, copiii vecinilor – de diferite vârste, pentru ca patrupedul să aibă timp să se obișnuiască și el cu aceste mici creaturi ciudate, care fac gălăgie și se comportă imprevizibil.

 

  • Atunci când pregătești camera copilului și eventual, faci provizii de scutece, loțiuni și pudră, lasă animalul să participe la proces, să miroasă obiectele respective, pentru a se obișnui cu prezența lor în casă de acum înainte. Nu vrei să facă această recunoaștere atunci când copilul vine de la maternitate.

 

  • Nu permite animalului să se suite în patul sau pe pătura copilului (pisicile, în special, adoră să se cuibărească). Dacă nu îl poți dezvăța de asta, vei închide ușa la camera copilului, să afle că acela e teritoriu tabu. Și invers, trebuie să creezi un colțișor de retragere pentru cățelul sau pisica ta la care bebelușul să nu aibă acces.

 

  • Ai grijă să dotezi camera copilului cu un coș (cu capac) pentru scutecele murdare. Pisicile și câinii sunt foarte atrași de mirosuri și e posibil să fugă cu pampersul murdar în timp ce tu vei schimba copilul.

 

Și tu trebuie să te pregătești pentru noua etapă, să schimbi mentalitatea de deținător de animale și să încerci să te gândești mai mult din perspectiva de mamă de bebeluș. Fii foarte atentă la regulile de igienă! – oricât de drag ți-ar fi animalul tău, el este totuși un purtător de microbi, iar microbii nu sunt foarte buni în preajma bebelușilor, care au un sistem imunitar încă nepus la punct. Chiar dacă până la venirea pe lume a bebelușului ai lăsat cățelul să doarmă cu tine în pat (sperăm totuși că nu) nu permite animalului să se apropie prea tare de cel mic, spală-te bine pe mâini după ce ți-ai alintat patrupedul sau felina, înainte de a lua în brațe bebelușul etc.

Vezi care sunt cei mai buni câini „de familie

foto Shutterstock

Mai multe articole