Cum ne hranim sanatos

Un copil cu varsta peste un an are nevoie de circa 1.000 de calorii pe zi, pentru a se dezvolta corespunzator. El trebuie sa manance trei mese principale si trei gustari pe zi.

Dupa implinirea varstei de un an, copiii mici se apropie, ca necesi­­tati nutritionale, de cele ale adul­­­­tului, dar asta nu inseamna ca meniurile lor trebuie sa fie identice. Juniorii au nevoie, in continuare, de hrana „personalizata, iar portiile lor trebuie reduse la scara. O portie pentru un copil reprezinta cam un sfert din por­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­tia calculata pentru un adult. Ca regula generala, pentru fiecare an in plus se adauga o noua lin­­­­­­­­gurita – o portie de lapte pentru un copil de doi ani va consta in­­­­­tr-o jumatate de cana, iar o por­­ti­­­­­­­­e de legume pentru un junior de trei ani inseamna trei lingurite.

Pentru o nutritie echilibrata, cel mic ar trebui sa consume zilnic alimente din urmatoarele grupe:

  • carne, peste, oua (2-3 portii);
  • lactate (3 portii, echivalentul a 2-3 cani pe zi; de-abia dupa doi-trei ani este permisa introducerea laptelui de vaca);
  • fructe si legume (3 portii pe zi; sucul este doar varianta de rezerva, caci se pierd fibrele pe care le regasim in fructele si legumele consumate intregi);
  • cereale, paine integrala, paste (pana la 5 portii, pe care le poti abtine dintr-o felie de paine integrala, o jumatate de cana cu cereale, preparate cu formula, si un sfert de cana de orez sau paste);
  • grasimi „bune – pana la 3   lingurite de ulei de masline presat la rece.

Consumul de dulciuri trebuie ti­­­nut sub control (fii atenta la etichete si calculeaza totalul de zahar din produsele pe care i le oferi copilului, tinand cont ca valorile nutritionale sunt exprimate, de obicei, pentru 100 de grame de produs, si ca o lingurita de zahar = 4-5 grame).

Alcatuieste-i un meniu variat in fiecare zi, astfel incat sa poti acoperi nevoile nutritionale ale celui mic, si tine cont si de „design – aspectul man­­­­­­­­­­­­­­carii este important la aceasta varsta. Unii copii vor refuza legumele si piureul daca, din­­­­tr-o nefericita intamplare, aces­­­tea s-au amestecat in farfurie; sandvisurile cu fete haioase ii amuza pe cei mici, insa, in unele cazuri, pot ramane neatinse, deoarece copiii vor refuza sa ma­nance ceva care „zambeste.

Copiii mici au voie sa consume maximum 2 grame de sare pe zi – aproximativ 1/3 din cantitatea permisa adultilor. Rinichii lor nu pot procesa excesul de sare, deci nu scapa solnita in mancarurile pe care le pregatesti pentru cel mic si nu-i servi, pe cat posibil, alimente afumate, bogate in sare. Mezelurile (care nu sunt, oricum, recomandate copiilor), cascavalul, chiar si dulciurile din comert contin sare (care potenteaza gustul zaharului), deci, atentie!

Page: 1 2

Mai multe articole