Cum renunti la biberon

Atentie, mamici: biberonul creeaza dependenta! Da, e drept ca nu una atat de riscanta ca cea pe care o creeaza adultilor diverse vicii sau tabieturi, dar, oricum, nu este de glumit cu ea.

De la problemele pe care le poate crea suzeta dintilor, pana la pericolul cariilor, pe care il provoaca bibe­ronul plin cu „ceva, e riscant pentru sanatatea micu­tului sa ii incurajezi acest obicei.

De asemenea, daca la bi­beron e atasata si o sti­cla, risti mai multe decat atat: formarea pri­melor obiceiuri proas­te, care iti pot transforma micutul intr-un viitor adult cu probleme de greutate: mancand mai mult decat au nevoie, indeosebi pentru a se calma, ei vor tinde sa considere si pe viitor actul de a manca un obicei linistitor, care le poate alunga stresul cotidian.

Iti suna cunoscut? Psihologii suspecteaza ca asa se formeaza primele impulsuri de bulimie.

Copilul intre un an si trei ani poate dezvolta atat o dependenta de gest (care este mai greu de combatut decat iti inchipui), cat si una de… gust. Fie ca e vorba de suzeta sau de sticla plina cu ceai, lapte sau gris, un copilas pare sa fie total absorbit de acest simbol al sanului matern, al tandretii si al bratelor linistitoare ale mamei.

Adesea, vezi copii mergand prin casa sau prin parc cu sticla sau cu suzeta dupa ei. Este esential sa stii ca acum co­piii apeleaza la biberon mai mult ca pretext, decat pentru a manca ce­va.

Dupa cum probabil ai remarcat in alte cazuri, daca le iei brusc aceasta placere, fara sa ai o „strategie, multi copii inlocuiesc pur si simplu bibe­ronul cu… degetul mare. Pe care il sug pana la varste inaintate, deformandu-si dantura, oricat te-ai stradui tu sa-i dezveti de acest „narav.

Un an! Aceasta este cea mai potri­vita varsta sa incepi educatia „fara biberon. Indeparteaza suzetele si hraneste copilul doar cu lingurita, iar lichidele da-i-le din canuta lui.

Primii pasi pentru a pregati co­pilul sa renunte la biberon pot fi facuti la orice varsta. Din mo­mentul in care bebelusul incepe sa stea in fundulet si sa manance alimente solide, el va trebui invatat ca „masa se ia doar la ore fixe.

Hraneste-l la tine in brate si, chiar daca ii lasi biberonul cu tot cu sticla ca sa il tina singur, nu-i da drumul din bratele tale. Sau asaza-l in scaunul special ori de cate ori ia masa. Asociaza bibe­ronul doar cu actul de a manca si nu-i da gustari din sticluta la alte ore sau in alte locuri.

In afara „programului
Exista totusi si situatii in care biberonul este acceptat si in orele care nu-s de masa sau in care il poti folosi fara sa te temi ca asta contravine regulilor de renuntare…

  • Atunci cand ii este sete, va aflati pe drum sau intr-un loc public, iar tu nu ai cum sa-i dai apa din canuta. Poti lua o sticluta cu ceai la tine. Atentie, insa: ceaiul nu va fi niciodata indulcit – altfel, micutul il va considera un fel de desert si va cere mereu sticla, intretinandu-si astfel dependenta de gest. Ca sa nu mai vorbim de efectul dezastruos pe care il are zaharul asupra dintilor lui.
     
  • Intre 9 si 12 luni, poti alterna sticla cu o cana, in ideea de a-l obisnui pe bebelus sa o foloseasca pe cea din urma. Chiar daca esti tentata si tu sa asociezi laptele si ceaiul doar cu biberonul, nu pune lapte numai in sticla, ci obisnuieste-te sa i-l oferi, alternativ, si din cana, pentru ca el sa nu le asocieze.

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole