Cum să ai un copil sănătos – ghid pentru primii ani

Inevitabil, un copil mic va răci, va face câte o otită și se va mai juli din când în când în genunchi. În timp ce nu poți să-l ferești de toate relele, așa cum ți-ai dori, depinde în mare parte de tine să ai un copil sănătos. Iată câteva aspecte legate de sănătatea copilului, de care să ții cont în primii ani de viață!

 

 

Vaccinurile – interesează-te bine!

Fiecare vaccin inventat de-a lungul vremii a avut efecte majore nu doar asupra sanatatii copiilor, ci si a adultilor. Numai vaccinul impotriva varicelei a redus, de la descoperirea lui, cu 87% rata imbolnavirilor. Pe de alta parte, ultimii ani au adus in planul public o controversa cu privire la vaccinuri, existand numeroase suspiciuni si studii serioase care sustin ca vaccinurile ar avea mai multe efecte secundare si mai grave cat credeam.

Calendarul obligatoriu de vaccinări impune 10 vaccinuri, și există o altă serie de vaccinuri recomandate la nivel mondial. Cere medicului toate detaliile legate de vaccinuri si cantariti impreuna riscurile si beneficiile

Ai grijă la alergii

„Alergie? Parca nu suna asa de periculos… Si totusi, cine afla mai multe despre alergii deja se sperie: netratate, ele pot provoca moartea, prin soc anafilactic. Manifestarile unei alergii sunt la inceput mai usoare, apoi se acutizeaza, daca problema nu este observata si tratata: primele semne sunt iritatiile pe suprafata pielii si roseata.

Cel mai frecvent, alergiile se fac de la alimente, dar exista si alergii respiratorii. Da­ca cel mic face bubite dupa ce ii dai sa manance ou, grau, capsuni, piersici sau alte alimente recunoscute ca alergeni, renunta un timp sa ii dai acel aliment, pana ce sistemul lui imunitar se mai intareste.

Oricum, consulta si un medic. De asemenea, daca nasul i se infunda frecvent, este posibil sa aiba un inceput de alergie respiratorie: atentie la acarieni si poluare! Mentine casa curata, foloseste un filtru de aer si evita materialele riscante, puful in perne etc.

Printre obiceiurile bune pe care copilul tau ar trebui sa le deprinda inca de mic se numara… inotul! Pare amuzant, dar nu este deloc asa: inecul reprezinta, pe plan mondial, a doua cauza de deces la copiii intre unu si 14 ani! Asadar, sa ai un copil obisnuit cu apa este vital. Un micut poate alune­ca in apa chiar si cand va aflati intr-un parc, la plimbare, sau in excursii, cand il pierzi o clipa din ochi.

Cu cat mai devreme urmeaza un curs de inot, cu atat mai bine. In plus, inotul este excelent pentru sanatate, iar bebelusii pot si ei invata sa inoate, fara niciun risc. Facand cursuri sub supravegherea unui profesor, copilul va invata sa nu isi supraevalueze calitatile de inotator.

Fii cu ochii pe copil – mereu!

Multe dintre accidentele in care sunt implicati copiii, de la bebelusi pana la cei mai maricei, se intampla acasa, atunci cand cei mici sunt lasati nesupravegheati.

Acccidente chiar grave au loc in fractiuni de secunda de neatentie, din cauza ca parintii se iau cu alte treburi: copiii nu sunt constienti de pericole, ei se pot arde la aragaz sau cu un fier de calcat, pot deschide geamurile si se pot cocota pe ele, pot bea solutiile din sticlele din baie, ceea ce le poate aduce handi­caprui pe viata sau chiar ii poate ucide.

Asadar: nu lasa bebelusul pe masa de schimbat scutece ca sa raspunzi la telefon, acopera prizele, blocheaza geamurile, nu lasa niciun obiect la intamplare prin casa, nu lasa clor sau detergenti pe jos, prin baie sau bucatarie, si tine reci­pientele bine inchise!

Sindromul morții subite – cum îl previi

Unul dintre lucrurile care sperie teribil orice proaspat parinte, acest sindrom nu a fost nici pana in ziua de azi explicat in totalitate: bebelusul adoarme si nu se mai trezeste din somn. Sindromul mortii subite este principalul factor ce cauzeaza moartea la copiii intre 1 si 2 luni.

Medicii spun ca exis­ta totusi cateva lucruri pe care le poti face pentru a minimiza riscurile: culca bebelusul pe spate, nu pe burta – somnul pe burta creste riscul respiratiei defectuoase, iar medicii au constatat ca respectarea acestei indicatii a scazut cu 40% rata deceselor din pricina acestui sindrom.

Din acelasi motiv, indeparteaza din patut jucariile pufoase, pernele si pilotele, nu dormi impreuna cu bebelusul, mai ales daca obisnuiesti sa con­sumi alcool sau daca ai luat medicamente (bebelusul inhaleaza dioxidul de carbon si substantele eliminate de respiratia ta), nu expune copilul la fum de tigara si… asigu­ra-te ca si ceilalti oameni din preajma bebelusului respecta aceste recomandari!

Ferește-l de obezitate

Statistic, din ce in ce mai multi bebelusi sunt supraali­mentati si au o greutate mai mare decat cea normala, ceea ce creste riscul ca mai tarziu copilul sa se dezvolte cu un surplus de greutate.

Pentru a preveni luarea excesiva in greutate, exista cateva lucruri pe care le poti respecta: hraneste-ti copilul la san cat mai mult, cantareste-l regulat si urmareste daca nu cumva castiga prea repede si prea mult in greutate, supravegheaza-ti propria talie, dar si pe cea a tatalui (parintii transmit nu doar obiceiurile, ci si, genetic, predispozitia pentru ingrasare.

Asadar, limiteaza junk food-ul si prajelile si gateste mancare sanatoasa pentru toata lumea). In plus, nu hrani bebelusul sau copilul pana la 2 ani cu prea multe grasimi: laptele de vaca sa fie semidegresat, iar branzeturile – limitate.

foto Shutterstock

Mai multe articole