Cum să faci economii – 7 trucuri care te ajută

Pentru a avea un buget pe plus, prima regulă și cea mai importantă este să distingi între nevoie și dorință. O regulă a economiei spune că noi tindem să cheltuim mai mult, cu cât câștigăm mai mult, și că, pe măsură ce veniturile cresc, cresc și ‘nevoile’, de fapt, falsele nevoi. Diferența este simplu de făcut: copilul are nevoie de cizme sau pantofi, care nu-i mai vin de anul trecut, în timp ce tu doar îți dorești o pereche nouă de pantofi. Uite câteva mici trucuri care te ajută să faci economii, fără să te frustrezi.

1. Planifică

Scrie toate cheltuielile obligatorii – săptămânale, lunare, trimestriale, anuale. Nu uita de RCA, asigurarea la casă, impozite, aparatul dentar al copilului etc. Trece mai degrabă sume în plus (dacă vei cheltui mai puțin, va fi o surpriză cu atât mai plăcută). În funcție de cheltuielile mari, poți bugeta altele, care nu sunt chiar prioritate de gradul I.

2. Trăiește eco

Poți reduce considerabil sumele de pe facturi, dacă ai puțină grijă. Stinge lumina când pleci dintr-o încăpere, puna mașina plină la spălat, nu doar pe jumătate, nu mai face 6 băi cu spumă, ci doar una și nu mai lăsa aparatele electronice în prize, când nu ai nevoie (încărcătoare de telefoane, dvd-ul, computerul etc – ele tot consumă ceva curent, chiar și când nu funcționează.

3. Când mergi la cumpărături

Fă-ți cumpărături mari cel puțin de două ori pe lună. Tu preferi să iei în fiecare zi câte ceva de la buticul din colț, dar nu faci economii, dimpotrivă, se adună sume mai mari decât dacă ai face cumpărături mari. Sigur că tentația când mergi în supermaketuri este să iei multe pe lângă listă, dar exersează-ți voința și ține-te de lista de cumpărături.

4. Mai mergi și pe jos

Mai dă-te jos din mașină și mergi și pe jos, mai ales când e frumos afară. E o modalitate excelentă de a face puțină mișcare și de a economisi niște bani. Folosește mașina pentru distanțe mari și vei economisi și bani, și timp (și ceva neuroni, pe care îi omori zilnic în traficul din oraș).

5. Cumpără inteligent haine

Cumpără-ți doar acele piese vestimentare care se potrivesc cu ce ai deja, nu unele care necesită alte trei investiții ulterioare. Cumpără-ți mai degrabă câteva piese rde rezistență, care te pot ajuta în orice situație, decât să invetești în multe haine, dar de proastă calitate.

6. Reciclează-ți cosmeticele

Învață să-ți reciclezi cosmeticele – (vezi aici mai multe despre acest subiect) și ia decizii mai înțelepte pentru îngrijire și modă. Nu trebuie să te epilezi cu zahăr, doar pentru că asta e la modă, ceara funcționează la fel de bine și e mai ieftină și nici nu trebuie să dai milioane pe o tunsoare la un stilist ‘de fițe’. Sigur că un profesionist cu renume nu l-a căpătat chiar degeaba, dar uneori, pentru că sunt foarte solicitați, marii profesioniști mai pot da și rateuri (te lasă pe tine mai mult cu vopseaua, pentru a se ocupa de diva tv care a venit cu o întârziere de 45 de minute), iar la final, plătești ‘brandul’, dar nu ești foarte mulțumită de efect. La coaforul din cartier poți găsi un stilist la fel de talentat, pe bani mult mai puțini.

7. Pune deoparte 10% din venituri

Nu cheltui tot ce câștigi, pune deoparte 10% din venituri, chiar dacă ți se pare că nu ai de unde. Și din când în când, răsfață-te puțin. Cumpără doar pentru tine ceva mic, nu foarte costisitor, care să-ți ofere satisfacții și să te țină departe de frustrările care te determină să dai iama prin magazine și să cheltuiești peste măsură.

Mai multe articole