Cum să faci tabbouleh

O rețetă clasică a bucătăriei libaneze, tabbouleh este un fel de mâncare foarte sănătos, care se poate consuma ca atare, sau cu diferite alte preparate, pe post de salată. Uite cum să prepari tabbouleh și care este ingredientul care îl face special.

Pentru a prepara tabbouleh, ai nevoie de pătrunjel, suc de lămâie, ulei de măsline, mentă, roșie și, opțional, ceapă. Dar ingredientul care îi dă consistența aparte este bulgurul.

Bulgurul este făcut din grâu tare (curățat, prefiert, uscat și apoi macinat) și se gătește rapid, similar cu cuscusul sau orezul. Are un continut ridicat de proteine și fibre și un indice glicemic scazut, conține foarte mult fier și calciu. Îl găsești la raionul de paste din supermaketuri.

Uite cum să pregătești tabbouleh:

Ingrediente pentru 3 porții:

  • o jumătate de ceașcă de bulgur
  •  cană cu apă fierbinte
  • un sfert de cană cu suc de lămâie
  • mentă proaspătă, tocată (după gust)
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • 2 legături mari de pătrunjel
  • o roșie
  • o ceapă

Mod de preparare

Pune bulgurul într-un castron mare, toarnă apa fiebinte deasupra și lasă-l timp de o oră la temperatura camerei. Cea mai mare parte a apei va fi absorbită. Când apa s-a absorbit, scoate bulgurul și stoarce-l cu mâna, pentru ca excesul de apă să se piardă.

Amestecă într-un castron sucul de lămâie cu menta și uleiul, condimentează cu sare și piper și toarnă amestecul peste bulgur.

Toacă bine frunzele de pătrunjel (fără tulpină), roșia (căreia îi scoți semințele în prealabil), și ceapa și adaugă-le peste amestecul de bulgur cu lămâie, mentă și ulei de măsline.

Acoperă vasul și lasă-l câteva ore la frigider înainte de a servi tabbouleh, pentru ca bulgurul să absoarbă aromele din mentă și pătrunjel.

foto Shutterstock

Mai multe articole