Cum sa ingrijesti pielea fina a bebelusului

Ce poate fi mai placut decat sa iti tii bebelusul in brate sau sa ii man­gai pielea fina si moale? Dar, desi multi isi inchipuie ca acest ten fin si imaculat este ceva firesc pentru o fiinta atat de „noua, adevarul e ca pielea nou-venitilor pe lume este chiar mai sensibila decat cea a adultilor.

Ingrijiri speciale
Probabil, ca proaspata mamica, ai remarcat deja asta: oricand pot aparea descuamari, mici iritatii, zgarieturi… sunt multe lucruri care pot afecta echilibrul dermic. Pielea bebelusului tau are, de fapt, un rol ex­trem de important in sanatatea micutului, protejand organismul de agentii externi.

Ea este si un simbol al sta­rii de sana­tate. Pentru ca nu este inca bine formata (e roz, subtire, fragila, cu glandele sebacee si sudoripare inca insuficient formate), pie­lea are nevoie de ingrijiri speciale pentru a se pastra intacta, pentru a se dezvolta sa­na­tos si pentru a asigura protectie.

Cosmeticele
Cel mai important gest pentru sanatatea pielii este pastrarea igienei. Nu sari peste baita zilnica, pe care o vei face seara si in timpul careia vei folosi un sapun special pentru bebelusi (cei mici au un Ph de 6,7, diferit de al nostru, care avem 5,5).

Pentru par, ca de altfel si pentru alegerea celorlalte cosmetice (pudra, creme) ale­ge, din acelasi motiv, numai produse special dedi­cate celor mici. Dupa baita, maseaza pielea in intregime cu un ulei de baie pentru bebelusi (sau chiar ulei obis­nuit, fiert si racit).

Igiena
O piele curata este primul pas, dar nu uita si de celelalte gesturi care implica atingeri: taie-i copilului unghiutele in mod regulat, pentru ca se poate zgaria (o face chiar si cu ele taiate!). Atentie, de asemenea, la detergentii pe care ii folosesti ca sa speli lucrurile copi­lului si lenjeria de pat.

Nu folosi prosoape aspre si nu freca pielea copilului dupa baie – usuc-o prin tamponare. Nu uita sa-i speli si jucariile si sa le clatesti cu multa apa curata.

Hidratarea
Apa este unul dintre factorii esentiali pentru pastrarea echilibrului hidric al pielii, conferindu-i rezistenta si elasticitate (in plus, apa fe­res­te bebelusul de diverse afec­ti­uni, infectii urinare etc., asa ca nu ezita sa-i dai).

Bebelusul isi ia apa din lap­tele matern, asa ca pentru cei alaptati la san nu e nevoie de suplimentare. In schimb, cei care sunt hraniti cu formule de lapte au nevoie de apa suplimentara (fiarta si racita, chiar daca e vorba de apa imbuteliata), pe care le-o poti da tot cu biberonul.

Daca cel mic nu accepta apa, poti incerca si cu ceai. Exista chiar ceaiuri speciale pentru bebelusi, de la diversi producatori, pe care le poti gasi in comert.

Pudra
Iritatii la fundulet? Talcul cu care obisnuiau mamicile noastre sa ne dea nu este deloc „calmant, ci, dimpotriva, particulele sale mici pot fi chiar iritante. Foloseste, in schimb, un ulei sau o crema.

Apar descuamari?
Adesea, pe pielea bebelusului nou-nascut pot aparea mici pete, puncte albe, descuamari, iritatii. Cele mai multe sunt firesti si apar din pricina infundarii porilor, a mediului ambient sau a unor cauze fiziologice. Urticaria neonatala este, si ea, frecventa.

Toate dispar de la sine dupa un timp, daca se pastreaza o igiena adecvata. Descuamarile vor aparea la orice bebelus, oricand intre varsta de o luna si un an.
Daca pielea e uscata, folo­ses­­te o crema mai grasa, dar pentru eczeme prezentati-va la medic.

Haine lejere
Nu in ultimul rand, ai grija cu ce lucruri il imbraci pe copil. Pentru bebelus, orice imbra­cat, dezbracat, schimbat de scutec este o neplacere daca pielea ii este zgariata de haine sau muchii prea aspre.

Daca il observi ca plange cand o faci, tempe­reaza-ti ges­turile si… schim­ba lucru­rile. Imbraca-l cu hainute moi, lejere.

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Mai multe articole