Cum să menții camera copilului ordonată

Într-un dicționar ilustrat, cuvântul haos ar trebui probabil să fie reprezentat printr-o poză din camera copilului – jucării, jocuri cărora le lipsesc piese, cărți aruncate pe jos, haine claie peste grămadă, colecții peste colecții (incomplete, desigur), piese disparate căzute după calorifer sau pe sub pat. În asemenea haos, îndemnul ‘fă-ți ordine în cameră!‘ este o pedeapsă căreia niciun copil nu-i face față fără o porție bună de plâns. Câteva trucuri te ajută să menții camera copilului curată și ordonată pentru mai mult timp.

Strânge și organizează

Indiferent cât de mare ar fi spațiul din camera unui copil, el se dovedește neîncăpător atunci când toate sunt aruncate de colo-colo. Prima și cea mai importantă regulă care se impune este să strângi și să depozitezi obiectele împrăștiate. Poți face acest lucru folosind cutii din plastic sau textile sau chiar cutii de pantofi, în care poți aduna piesele mici ale jucăriilor.

Jucăriile pot fi adunate și împărțite pe compartimente – într-un loc roboțeii, în altul jocurile de construcție sau păpușile, după caz, în alt sertar puzzle-urile, care trebuie păstrate în cutia originală, desigur. Poți alege cutii transparente, care să aibă conținutul oarecum la vedere, fără să fie nevoie să le mai deschizi, sau poți folosi etichete colorate pentru a marca conținutul sertarului respectiv.

Depozitul de jucării

Ca regulă generală, nu este bine să păstrezi toate jucăriile în camera copilului – se va plictisi rapid de ele și nu va avea grijă să le mențină în bună stare. Adună-le pe toate într-o ‘depozit’ de jucării și scoate prin rotație 5-10 dintre ele în fiecare săptămână. Asta îi oferă copilului posibilitatea de a explora creativ toate variantele de a se juca și îi va oferi plăcerea reîntâlnirii cu jucăriile aflate la păstrare.

De jos în sus

Jucăriile și jocurile care sunt folosite cel mai des ar trebui să stea cel mai aproape de podea – astfel, eviți ca cel mic să dea jos toate celelate jucării de pe rafturi sau de prin sertare, în căutarea celor care îl interesează, căci, odată ce le-a găsit nu le va mai pune pe cele deranjate la locurile lor.

Transformă ordinea într-un joc

Atunci când etichetezi sertarele sau cutiile în care ar trebui să stea jucăriile care de obicei își găsesc locul peste tot în cameră, poți transforma cu ușurință strângerea lor într-un joc. Copilul va fi încântat de misiunea de a strânge toate jucăriile din sertarul cu ‘rățuște’ (să spunem) sau să aducă toți roboțeii în sertarul cu ‘cățeluși’. Poți folosi pentru etichetare orice știi că îi place copilului – sertarele pot fi etichetate cu fructe, animale, personaje din desenele care îi plac cel mai tare. Așa va fi mult mai ușor ca jucăriile să se întoarcă în căsuța lor.

foto Shutterstock

Mai multe articole