Cand bebelusul plange, vrei sa identifici cauza suspinelor sale si sa revolvi problema. Poate ca nu stiai inca, dar exista mai multe tipuri de plans si iti poti da seama ce il deranjeaza pe bebelus, dupa plansul acestuia.
Scancetul
Un plans plictisit, grav, cu tonalitate joasa indica un disconfort general: poate avea gaze, poate vrea sa se miste sau lumina e prea puternica. Incearca sa-l legeni usor, batandu-l pe umar sau cantandu-i ceva.
Plansul de atentionare
Este brusc, puternic si se intensifica, indica ca bebelusul tau cere atentie. Incearca sa-l legeni si vorbeste-i cu voce moale, delicata.
Daca nu ajuta, verifica-i temperatura si scutecul si incearca sa-l tii lipit de tine. Un copil care e magaiat si primeste atentie doar atunci cand plange, invata in curand ca aceasta e cea mai buna si singura metoda sa te faca sa-i dai atentie.
Poti preveni aceasta actiune avand grija sa ii dai ceva de facut tot timpul, nu doar atunci cand plange. Daca il iei in brate si te joci cu el, daca ii vorbesti, ii canti si il implici in activitatile tale – inclusiv treburi gospodaresti si sarcini zilnice – nu va mai trebui sa planga dupa tine.
Plansul de oboseala
Acest plans prelung este insotit de o stare de neastampar, miscari de cap si frecatul ochilor. Incearca sa-l legeni ca sa adoarma. Incearca sa-i pui muzica ambientala sau clasica, pentru a-l linisti.
Plansul de foame
Este probabil cel mai usor de recunoscut, dureaza mai mult, iar in timpul plansului bebelusul poate sa inghita aer, ceea ce nu e bine inantea mesei, mai ales pentru un copil cu colici.
Crescand in intensitate, acest plans este deseori insotit de suptul pumnului si de faptul ca se indreapta spre pieptul tau. Chiar daca bebelusul a fost hranit cu doar o ora in urma, poate sa-i fie foame din nou.
Plansul de manie
Prelung, sonor, patrunzator si distrugator de nervi, acest tip de plans este deseori insotit de tremuraturi. Se poate sa-i fie frica de ceva si sa aiba nevoie sa fie luat in brate, desi in acelasi timp refuza orice fel de atingere.
Vorbeste-i cu voce calma, linisteste-l sau canta-i. Va veti calma amandoi. Daca poti ridica-l si bate-l usor pe umar sau incearca sa-i distragi atentia vizual cu o expresie faciala comica. Ar trebui sa se calmeze daca te plimbi cu el in brate sau pe umar.
Plansul de durere
Este ascutit, strident si prelung, acesta poate fi insotit de incordarea corpului, dat din maini, inchiderea ochilor, iar in cazul colicilor, ridicarea genunchilor.
Ridica-ti copilul si cauta sursa durerii. Daca e fierbinte, sterge-l cu o carpa racoroasa (nu rece). Daca nu gasesti sursa durerii si plansul continua, cheama medicul.
Daca stii sa intelegi limbajul copilulul tau, uneori vei putea sa anticipezi si chiar sa eviti plansul.
Sursa: „Alina-ti bebelusul in mod natural', Ed. House of Guides.