Cum să te pregătești pentru venirea pe lume a bebelușului

Cuvântul „mama‟ este cel mai frumos din lume. Iar sentimentul pe care o femeie îl are atunci când își ține pentru prima dată copilașul în brațe este unic. Dar până să ajungi în acest punct treci printr-un roller coaster de emoții deoarece te afli pe un teritoriu necunoscut și până la urmă este normal să ai întrebări sau dileme. 

Caută răspunsuri și suport în partenerul de viață, familie și prieteni, fiindcă verbalizate, acestea își vor pierde din intensitate. Poți participa la cursuri de tip Lamaze ca să înveți metode de relaxare și control al diafragmei pentru o respirație corectă în timpul travaliului. De altfel, participând la aceste cursuri vei cunoaște alte viitoare mămici cu care să poți face schimb de impresii și idei.

Știm că ai nedumeriri, dar scapă de ele acum:

1. Bagajul de maternitate

Acesta este bine să îl pregătești din timp și să-l ții la îndemână în dulap sau în mașină pentru a-l lua cu tine la spital. Fă-ți o listă cu toate obiectele necesare. Vei avea nevoie de haine confortabile la spital, două perechi de pijamale, de preferat cu deschidere în față pentru a-ți fi ușor când alăptezi, portfardul cu deodorant, trusa de machiaj, gel de duș, periuța cu pastă de dinți, uscător de păr și perie.

Pentru bagajul bebelușului pregătește hăinuțele, scutece, șervețelele umede și nu uita să ai la îndemână pompa de san în caz de nevoie. Nu uita de acte în aceste momente, deci adu-ți aminte să iei la tine cardul de sănătate, buletinul, certificatul de naștere, original și copie alături de dosarul medical cu rezultatul analizelor făcute în timpul sarcinii.

2. Teama de necunoscut

Remediul pentru cea mai comună frică a omului, teama de necunoscut este cunoașterea. De aceea te invităm să afli cât mai multe informații despre tot procesul de transformare al corpului tău în această perioadă de la medicul tău sau, dacă citești online, numai din surse avizate. 

Instinctul matern deja există în tine, așa că frământări despre ce s-ar putea întâmpla copilului sunt determinate des de zvonuri fără fond. 

Informează-te despre cum faci corect baia bebelusului când ajungi acasă, despre modul în care corpul tău va răspunde transformării la care a fost supus, deoarece în primele zile după naștere sânii tăi se vor umfla, semn că volumul de lapte crește.

Multe femei imediat după ce au născut experimentează fenomenul numit „tristețea de după naștere‟, pendulând între bucurie și tristețe. Se simt melancolice, concentrarea e scăzută, nu se pot odihni, se simt copleșite sau anxioase.

În astfel de cazuri apropierea de partener este esențială și comunicarea dintre voi la fel. Vorbește și acceptă sprijinul părinților și prietenilor și amintește-ți că nu ești singură.

3. Relaxează-te

Pentru asta nu ai nevoie decât de o mini vacanță alături de cel drag, aproape de oraș. Câteva zile în care să respiri aer curat, poate undeva la munte, te vor ajuta să te energizezi și să-ți pui ordine în gânduri. 

Exercițiile Lamaze sunt foarte utile acum, scopul lor fiind acela de a elimina frica de naștere, permițând mușchilor să se relaxeze cu ajutorul unei respirații corecte. Înscrierea la un curs Lamaze este indicată, iar exercițiile pe care le faci în afara cursului îți vor antrena corpul pentru marele eveniment. Yoga și meditația de asemenea ajută, deci nu te feri de ele.

Fă mișcare cât mai des și nu te neglija. În ultima lună când te privești în oglindă s-ar putea să nu îți placă ce vezi, de aceea nu considera un efort să ai grijă de aspectul fizic. Toate aceste elemente te vor ajuta să ai un moral bun. 

Nu uita să te bucuri de această perioadă de vis din viața ta. Petrece cât mai mult timp împreună cu soțul sau iubitul tău, alături de familie și prieteni, căutând mereu compania celor din jur. Pregătește pe îndelete lucrurile bebelușului și citește cărți de parenting care te vor ajuta să înțelegi viitorul rol pe care îl vei avea.

(P) Material realizat in colaborare cu Philips.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe articole