Cum tratezi cicatricea după cezariană ca să se vindece rapid și frumos

Nașterea prin cezariană implică o perioadă de recuperare mai mare decât în cazul unei nașteri naturale și este bine să știi ce să faci pentru a trata corespunzător cicatricea rămasă după incizie, pentru a se vindeca rapid și frumos.

Ideea că nașterea prin cezariană este o modalitate mai puțin dureroasă de a aduce un copil pe lume este un mit. Intervenția chirugicală presupune o incizie la nivelul peretelui abdominal și o alta în peretele uterin. Chiar dacă, de cele mai multe ori, mama nu simte durerile din timpul travaliului, ca la nașterea naturală, perioada post-operatorie este una critică și incizia trebuie să fie îngrijită corespunzător. Iată ce poți face pentru o vindecare rapidă:

Prima zi după nașterea prin cezariană

În prima zi după naștere, când efectul calmantelor dispare, durerile sunt cele mai puternice. De cele mai multe ori asistenta sau medicul le sfătuiește pe mămici să folosească mâna sau o pernuță pentru a presa (nu foarte tare) inciza în timp ce tușesc, râd sau strănută.

Îngrijirea propriu-zisă a cicatricei după cezariană

La ieșirea din spital medicul recomandă o igienă atentă a inciziei și a zonei din jurul ei. De cele mai multe ori cicatricea se curăță cu Betadină și se pudrează cu Baneocin, dar întotdeauna trebuie urmat sfatul doctorului care va ține cont de starea fiecărei paciente în parte.

Odihna

Chiar dacă nou-născutul are nevoie de toată atenția ta, este foarte important să faci tot posibilul să te odihnești. Acest lucru este esențial pentru a te recupera după ce ai trecut printr-o operație de cezariană. Să nu uităm că organismul se regenerează în timpul somnului.

Alimentația

Imediat după naștere, mamele sunt atât de preocupate de hrănirea și îngrijirea bebelușului încât, de multe ori, uită pur și simplu că și ele au nevoie de o alimentație și o hidratare corespunzătoare. Supele în care s-a fiert carne cu oase sunt considerate adevărate minuni în vindecarea postoperatorie. Acestea conțin aminoacizi esențiali pentru producerea colagenului și refacerea țesuturilor.

Fără efort

Efortul este interzis după ce ai născut prin cezariană. Multe proaspete mămici sunt euforice în momentul în care ajung acasă cu bebelușul și cea mai frecventă greșeală constă în reluarea activităților casnice. Riscul în acest caz este ca operația să se desprindă și poate fi destul de grav.

Simptome normale

  • Este normal ca după operație durerea să persiste mai multe zile, chiar și câteva săptămâni, dar la o intensitate mai mică.
  • Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că zona este amorțită, este un lucru normal. La fel și mâncărimile. Totuși, este recomandat să nu te scarpini.

Când să consulți medicului

  • Când cicatricea se înroșește, la fel și zona din jurul ei
  • Când simți că incizia este fierbinte – febra este un semnal de alarmă și poate fi vorba despre o infecție
  • Când intervin modificări în formă și aspect. Este normal ca cicatricea să se vindece în mod treptat, dar dacă observi că schimbările nu sunt bune, consultă medicul!
  • Când apar secreții sau sângerări – în acest caz ar trebui să mergi de urgență la medic.

Cum reduci cicatricea după cezariană

Există mai multe remedii naturale pentru micșorarea cicatricei rămasă după operația de cezariană, dar acestea se pot folosi doar după ce incizia a fost complet închisă, adică nu la mai puțin de trei luni după intervenția chirurgicală.

  • Masajul

După ce operația s-a închis complet, masajul poate face minuni și te poate scăpa de amorțeala pe care o resimți în jurul inciziei. Iată cum se face:

  • Lămâia

Sucul de lămâie conține antioxidanți și vitamina C. Tratamentul cu lămâie este unul eficient în tratarera cicatricilor, dar nu se face la mai puțin de șase luni de la intervenția chirurgicală. Se folosesc compresii cu suc de lămâie diluat cu apă, care se țin timp de 30 de minute. După aceea se aplică o cremă hidratantă.

  • Aloe vera

Gelul pur de aloe vera este și el recomandat pentru vindecarea cicatricilor. Acesta se aplică pe zona afectată și se lasă peste noapte.

  • Oțetul de mere

Se amestecă o parte oțet de mere și o parte apă, iar soluția obținută se aplică timp de 20 de minute pe cicatrice. Apoi se spală cu apă călduță.

Foto: Shutterstock

Mai multe articole