De ce au nevoie bebelusii

Nu trebuie sa fii expert in dezvoltarea copilului pentru a sti si a putea sa ii dai micutului tau un start bun in viata. Cercetarile arata ca un bebelus are nevoie pentru aceasta de: dragoste si atentie, in primul rand, in afara de satisfacerea necesitatilor de baza.

  • Arata-ti dragostea fata de el, caci copilul are nevoie de dragoste ca sa creasca, dra­gostea fiind acea baza sigura de la care el porneste sa exploreze lumea. Dragostea, atentia si afectiunea manifestate in primii ani au un impact direct si masurabil asupra dezvoltarii fizice, mentale si emotionale a copilului.

Imbratisarile, atingerea, zambetul, incurajarea, ascultarea activa, joaca cu copilul sunt modalitatile prin care sa iti arati dragostea.

Este important sa raspunzi imediat plansetului copilului, in special in primele sase luni de viata, dar si dupa aceasta varsta (expertii nu considera ca rasfeti copilul). Asa se construieste increderea si o legatura emo­tionala puternica parinte-copil.

Dragostea si atentia manifestate in special in primul an au impact direct si masurabil asupra dezvoltarii fizice, mentale si emotionale a copilului.

  • Ai grija la nevoile de baza ale copilului – hrana sanatoasa, conditii de viata optime. Du-l periodic la pediatru si la vaccinarile obligatorii. Ai grija de somnul lui, caci perioadele de somn sunt momen­tele in care se formeaza conexiunile intre celulele neuronale.

    Orice lucru care te in­gri­joreaza despre alimentatia si somnul copilului noteaza-l si intreaba pediatrul, nu astepta ca micutul sa piarda in greutate sau sa regreseze in achizitii.
     

  • Vorbeste-i – copiii carora parintii le-au vorbit pe vremea cand erau bebelusi au un QI semnificativ mai mare si un voca­bu­lar mai bogat decat cei care nu au primit suficienta stimulare verbala. Ai putea face acest lucru si in timpul sarcinii, pentru a incepe procesul de conexiune emotionala.

    Vorbeste-i cand ii schimbi scutecul, cand il hranesti, cand ii faci baie, si priveste-l in ochi atunci cand vorbesti. Nu te chinui sa spui ceva inteligent, poti numai sa povestesti ceea ce faci, daca nu stii ce sa ii spui.
     

  • Citeste-i – cu voce tare, caci asa ii vei construi vocabularul, ii vei stimula imaginatia si ii vei imbunatati abilitatile lingvistice. Cititul este momentul de rasfat si de socializare parinte-copil.
     
  • Stimuleaza-i simturile – daca vrei ca micutul sa invete despre oameni, locuri, lucruri, trebuie sa i le arati. Fiecare noua interactiune ii aduce informatii despre lume si locul lui in ea.

    Asigura-te ca asculta muzica adecvata, ca are loc pentru joaca in camera lui, ca are jucarii de culori, texturi si greutati diferite. Atentie la obiectele periculoase si la siguranta copilului!
     

  • Incurajeaza explorarea noului – prin jocuri si jucarii care depasesc putin capacitatile lui de moment, pentru a-l provoca, pentru a crea noi modalitati de rezolvare a problemelor.

    Aici, granita este foarte sensibila intre provocare, stimulare si frustrare, pentru ca este foarte usor sa cream o persoana care renunta foarte usor dintr-un copil caruia i s-au dat jucarii care ii depaseau varsta.
     

  • Ai grija de tine! Una dintre cele mai mari dovezi de dragoste fata de copil este aceea de a avea grija de noi insine, pentru a putea avea grija de copil. Parintii care sunt deprimati sau tristi nu sunt capabili sa raspunda adecvat nevoilor copilului lor.

    Studiile arata ca bebelusii mamelor care sufera de depresie cronica au activitatea cerebrala modificata, ceea ce sugereaza ca si micutii sufera de depresie (Jurnalul Child Development and Psychopathology).

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.
 

Mai multe articole