De ce îl doare urechea?

bebe plangand

Cel puțin o dată pe an ne prezentăm la pediatru sau specialistul ORL suspectând o otită. Iritabilitatea crescută, faptul că cel mic se trage de urechi, că plânge când mănâncă și se trezește frecvent din somn ar trebui să fie semnale de alarmă pentru părinți.

 

Durerea de urechi este provocată de o schimbare de presiune sau de o acumulare de lichid la nivelul urechii mijlocii. Trompa lui Eustachio, un canal mic și îngust, care face legătura între urechea medie și cavitatea nazală, și care are un rol de drenare, se inflamează și blochează frecvent în timpul unei răceli. Acest lucru se întâmplă mai ales la copiii mici, la care tubul este mai mic.

 

Ai grijă cum îl hrănești

Un alt motiv pentru blocarea acestei trompe este hrănirea bebelușului în poziție orizontală. Când bebelușului i se dă laptele în timp ce este întins în pat, drenarea urechii mijlocii nu se mai poate face corespunzător, iar lichidul începe să se acumuleze. În lichidul stagnat se acumulează de obicei bacterii, care se dezvoltă rapid, determinând apariția unei infecții.

 

Otite externe

Vara, în condițiile în care mergem cu bebelușul la piscină, crește incidența otitelor externe acute difuze. Din cauza contaminării microbiene din apă (cel mai adesea cu Pseudomonas aeruginosa sau Staphylococcus aureus) pielea conductului auditiv extern se inflamează. Un factor agravant este și folosirea bețișoarelor de urechi, pe care cei mai mulți medici le consideră contraindicate. Otita externă nu are legătură cu răceala.

 

Tratamentul otitelor

În ciuda părerii părinților, nu toate formele de otită se tratează cu antibiotic. Un specialist ORL va face diagnosticul diferențiat. Poate fi vorba despre o otită externă acută difuză, otită medie acută sero-mucoasă, otită medie acută congestivă sau bacteriană. Această ultimă formă – otita medie acută bacteriană –  este cea care presupune și tratament general și local: cu antibiotic, antiinflamatoare, dezostruante și dezinfectante nazale, și controale regulate pentru verificarea efectelor tratamentului. În caz ca nu sunt semne de ameliorare, se practică o mica intervenție chirurgicală, timpanotomia, prin care se efectuează o incizie în timpan, pentru a evacua secrețiile purulente.

 

Ce mai poate cauza durerea?

Nu întotdeauna durerea și înfundarea urechilor sunt cauzate de o formă de otită. Acest lucru se întâmplă și în cazul unui zbor cu avionul sau al unei călătorii la munte, la mare altitudne. Schimbarea de presiune obstrucționează trompele lui Eustachio, provocând senzația de durere. Dați-i bebelușului o suzetă, iar pe copilul mai mărișor care acuză durere de urechi puneți-l să își închidă gura, să-și astupe puțin nasul, în timp ce imită că și-l suflă.

Mai multe articole