Paradoxul pe care îl știu toți cei ce se pregătesc să devină părinți este: cu cât mai mic copilul, cu atât mai multe lucruri sunt necesare pentru el. Medicul pediatru îți spune de ce ai nevoie în primele zile după venirea bebelușului pe lume.
O mini-farmacie pentru acasă trebuie să fie aprovizionată cu:
– fiole cu ser fiziologic pentru igiena nasului si ochilor (nu ai voie sa utilizezi alte picaturi de nas in primele luni de viata!)
– pompita pentru extragerea secretiilor din nas (foarte important, pentru că acumularea de secreții poate determina inclusiv apariția episoadelor de vărsături)
– betisoare de urechi speciale pentru bebeluși, cu care vei curata numai pavilionul urechi, fara a intra profund in conductul auditiv!
– comprese sterile pentru igiena buricului (vezi aici cum îngrijești corect cordonul ombilical)
– alcool sanitar
– o crema cu oxid de zinc pentru iritația de scutec
– termometru pentru copil si termometru de camera
– supozitoare cu paracetamol.
Un sterilizator, un sistem audio-video de monitorizare a copilului, un cantar electronic vor subtia cu siguranta bugetul familiei. Dintre acestea, doar sterilizatorul îți este de folos, căci metoda clasică de sterilizare, prin fierbere, distruge repede tetinele și, în final, investiția este mai mare decât dacă iei de la bun început un sterilizator. Înarmează-te și cu câteva biberoane și tetine de bună calitate (ai nevoie de ele chiar dacă alăptezi).
Un carucior greu nu este tocmai alegerea potrivita. Gandeste-te ca uneori va trebui sa-l scoti la plimbare fara ajutorul cuiva si va fi greu sa te descurci daca ai ales unul impozant. Ar putea sa-ti fie util un landou; fundul nu trebuie sa fie foarte moale, pentru a asigura o pozitie corecta a spatelui. Vezi aici de ce să ții cont când alegi un cărucior
De ce mai ai nevoie
Haine – alege piese practice, fără capse și fermoare, din materiale naturale, care să nu irite pielea bebelușului.
Pătut – acesta trebuie sa aiba o inaltime adecvata, asa incat sa nu te apleci foarte mult pentru a-l lua in brate. Multe dintre ele se pot regla pe inaltime: pe masura ce copilul creste si incepe sa se roteasca de pe o parte pe alta, iar mai apoi sa se ridice, planul orizontal al patului poate fi coborat si astfel creste inaltimea grilajului de pe margini. Practic, nu-i asa? Nu cumva să-i cumperi pat din fier forjat (deși extrem de periculoase, încă se mai găsesc prin comerț) și ai grijă ca distanța dintre barele de la pat să nu fie mai mare de 7 cm, pentru a preveni riscul de accidentări
Lenjerie de pat, paturi pentru pat si carucior – toate trebuie spălate și sterilizate înainte ca cel mic să vină acasă, din cauza risculi de contaminare cu tot soiul de microbi (depozitele în care stau articolele pe care le găsești prin comerț sunt pline de șoricei sau șobolani și nu toți vânzătorii care pun mâna pe obiectele pentru copii sunt cu analizele la zi…)
consultant: Dr. Alexandra Cozinov
foto Shutterstock