Teoria spune că fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare. Și asta este adevărat. Sunt totuși niște repere esențiale în dezvoltarea unui copil, iar întârzierile față de normă ar trebui investigate. Uite când ar trebui să vorbești cu un specialist despre dezvoltarea copilului tău.
Dacă până la un an, bebelușul tău nu dă semne că înțelege ce i se spune și nu reacționează în vreun fel când vorbești cu el, dacă nu te privește, ba chiar evită privirea, dacă nu îi face plăcere contactul fizic și se zbate sau plânge când este ținut în brațe, vorbește cu pediatrul, care poate recomanda câteva investigații de specialitate.
Dacă nu scoate sunete și nu le repetă pe cele pe care le aude mai des, adresează-te unui specialist. Mulți copii au întârzieri în dezvoltare din cauza unor infecții cronice ale urechii, care le afectează auzul și întârzie învățarea limbajului. La fel, mergi la medic dacă nu poate sta singur în funduleț nici după 7-8 luni.
Uite ce ar trebui să facă un copil la anumite vârste
Dezvoltarea copilului trebuie evaluată periodic
- In foarte multe cazuri, intarzierea in dezvoltare este temporara, copilul recuperand uneori rapid, alteori mai lent; numai o mica parte dintre copii va mentine aceste intarzieri pana la si dupa perioada scolii primare. Depistarea la timp a problemelor și implicarea activă a părinților duc la rezolvarea unei situații care, netratată, se agravează, afectând serios copilul.
- Cand medicul sau cadrele didactice iti recomanda o evaluare de specialitate te simti
anxios, speriat sau vinovat. Nimanui nu ii place sa auda ca odrasla lui poate avea o problema. E normal sa fii ingrijorat, dar o evaluare este utila pentru copil. Cu excepția unor probleme foarte grave, majoritatea se pot trata și recupera, iar o depistare timpurie face parte din rețeta succesului unui tratament.
- Intr-o evaluare, specialistii si familia trebuie sa colaboreze. Pentru a fi completa, copilul trebuie observat in diferite medii, nu doar in cabinet, iar copilul ar trebui sa fie in stare buna de sanatate.
- O buna evaluare evidentiaza nu doar punctele slabe, ci si punctele tari ale copilului. Utilitatea ei mai consta si in faptul ca voi invata, ca parinte, cum sa fac sa relationez mai bine cu copilul meu, sa ma imbogatesc in informatii, cunostinte de crestere a copilului. Este important sa fie de fata ambii parinti.
foto Shutterstock