Dezvoltarea simturilor bebelusului in burtica

Rupt de tot ce se intampla in jurul lui, bebe munceste din greu ca sa-si dezvolate simturile.

Simtul tactil, gustul, mirosul si vazul sunt stimulate de ce se intampla in corpul tau, cat si de senzatiile care ajung la el filtrate dinspre lumea exterioara.

Simtul tactil

Simtul atingerii este primul pe care si-l dezvolta bebelusul. Cam in aceeasi perioada in care incepe sa se miste – la 8 saptamani – incepe sa reactioneze si la atingere.

In saptamana 10-11 capata sensibilitate la atingere si palmele copilului, care va incepe sa-si simta fata. La 14 saptamani, tot corpul copilului tau, cu exceptia spatelui si a crestetului capului, reactioneaza la atingere ca si copiii nou-nascuti.

Auzul

Copilul incepe sa reactioneze la sunete in jurul saptamanii 24 si, cu cat este mai puternic sunetul, cu atat este mai puternica reactia.

Mediul copilului tau este plin de sunete variate: bataile inimii tale si sangele pulsand prin artere si vene formeaza fundalul sonor.

Sunetele din exteriorul corpului, cum ar fi vocile, muzica, televizorul, pot si ele sa treaca prin abdomen si sa fie auzite de bebelus.

Dintre toate sunetele pe care le va auzi copilul tau nenascut, vocea ta este cea care iese cel mai mult in evidenta. Copilul te aude in doua moduri: in primul rand, prin intermediul undelor sonore care ies din gura ta si calatoresc prin aer; si in al doilea rand, prin vibratiile care calatoresc prin corpul tau cand vorbesti.

Vibratiile corpului tau iti transmit vocea foarte eficient catre copil, asadar, ori de cate ori vorbesti, canti sau strigi, bebe te aude.

 

 

Page: 1 2

Mai multe articole