Dintisorii si alte probleme

Parintii se tem de aparitia primilor dintisori deoarece stiu ca, cel mai adesea, este insotita de zile in­­­­­­­­tregi de disconfort, umflarea gingiilor, iritabilitate, lipsa poftei de mancare si temperatura. Ce se stie mai putin este ca din­­­­tii se dezvolta inca dinaintea nasterii, linia gingiei conturandu-se chiar din primul trimestru de sarcina.

O dentitie sanatoasa a copilului poate fi influentata inca din perioada intrauterina, printr-o alimentatie echilibrata a viitoarei mame, care sa includa alimente bogate in calciu (lapte, iaurturi, branzeturi – nu mucegaite sau vegetale). De obicei, insa, dupa primele 4 luni ne gandim la dintisorii bebelusului.

Eruptiile dentare incep in jurul varstei de 4 luni (rareori mai devreme), iar dintii apar in pereche – cei doi incisivi centrali de jos si apoi de sus, dupa aceea incisivii laterali, urmati de molari si canini. Pana la varsta de 3 ani, un copil are, de obicei, un prim set de dintisori.

Dupa 4-6 ani, dintii de lapte se schimba. In timp ce schimbarea dintilor nu ne preocupa atat de tare, aparitia primilor dinti ne afecteaza prin consecintele pe care le are asupra vietii de familie. Unii medici nu cred ca episoadele de diaree si febra sunt legate de eruptiile dentare, altii, insa, vad o legatura de tip cauza-efect. Asta pentru ca, de obicei, si temperatura si diareea dispar dupa aparitia dintelui „vinovat.

Salivarea abundenta, faptul ca cel mic isi introduce obiecte in gurita, ca pentru a-si „scarpina gingiile, pot fi alte indicii ca se pregateste sa-si faca aparitia vreun dinte. Dar, pe de alta parte, la aceasta varsta, gura este principalul organ de explorare pentru un copil mic – cu ajutorul ei „degusta diferite obiecte, invata sa se raporteze la lumea inconjuratoare.

Cum stii care e cauza?

Unele simptome pe care parintii le pun pe seama dinti­­­­­­­lor – febra, diareea, lipsa poftei de mancare, iritabilitatea – sunt, de fapt, un indicator al unei infectii in organism. Daca simptomele sunt, intr-adevar, legate de aparitia dintilor, sub tratamentul prescris de medic (nu antibiotic) ar trebui sa dispara in 24 de ore. Daca persista, ele sunt cauzate de altceva, cel mai probabil, o infec­­­­tie.

Pe de alta parte, in afara simptomelor pe care parintii le atribuie automat eruptiei dentare, mai exista indicii: cand un dinte se pregateste sa iasa, gingia isi schimba culoarea si este vizibil umflata, uneori chiar poate sangera usor in momentul in care dintele iese la suprafata.

Faptul ca bebelusul este iritat – se trage de ureche des, plange – nu reprezinta neaparat o problema legata de dinti, asa cum cred parintii. Cel mai adesea, cand un copil se trage de ureche cauza este fie un exces de ceara, fie o infectie. Unii bebelusi se trag de ureche atunci cand sunt som­norosi. Un  prim diagnostic diferential (pe cel real il va stabili doar medicul) se face tinand cont de urmatorul lucru – daca bebe­lusul se trage de ureche, dar este, in general, voios si are doar accese de iritabilitate, atunci, cel mai probabil, este vorba doar despre dinti. O infectie a urechii este prea dureroasa si bebelusul ar fi iritat si plangacios tot timpul, nu doar ocazional.

Lipsa potfei de mancare este, iarasi, un indiciu dublu: fie este urmare a indispozitiei cauzate de disconfortul ce insoteste eruptia din­­­­­­­ti­­­lor, fie, in cazul unei afectiuni ORL – de durere, suctiunea inducand durere mai mare.

Alte potentiale neplaceri

In unele cazuri, aparitia dintisorilor de lapte este insotita si de diaree. Medicul va recomanda tratamente adjuvante si un regim pe baza de morcovi, banane. Importante sunt hidratarea si echilibrarea electrolitica, deoarece dupa un episod diareic, un copil pierde foarte multe minerale. In cazul sugarilor, deshidratarea este foarte periculoasa. Absenta lacrimilor, scutecul uscat mai mult de trei ore, febra, abdomenul excavat sunt simptome ale unei deshidratari severe.
 

 

Page: 1 2

Mai multe articole