Diversificarea – cu ce alimente să începi

Specialiștii recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni – pe de o parte pentru că laptele matern satisface toate nevoile nutriționale ale bebelușului tău, pe de altă parte, pentru că sistemul digestiv și imunitar al nou-născutului nu este suficient dezvoltat până la 6 luni și există riscul să apară probleme digestive dacă te grăbești cu diversificarea.

Semne că poate începe diversificarea

  • nu pare sătul după o masă completă de lapte
  • începe să se trezească mai des în timpul nopții, vrând să fie hrănit.
  • cere să mănânce mai des
  • pierde reflexul de extruziune (acela de a împinge cu limba)
  • pare foarte interesat de mâncarea voastră

 

Primele alimente pentru diversificare

Primele alimente pe care i le oferi bebelușului trebuie să fie ușor de digerat și să nu provoace reacții alergice. Nu te lăsa tentată să adaugi sare sau zahăr alimentelor, oricât ți s-ar părea de insipide, fără gust. Sarea poate afecta rinichii, iar zahărul crește pofta pentru dulciuri.

În primele săptămâni de diversificare, nu e o idee bună să îi amesteci alimentele, altele decât orez cu piure de fructe sau de legume. Introducerea hranei solide este un moment bun pentru a descoperi dacă există alimente pe care copilul nu le tolerează, însă atunci când acestea sunt amestecate, e greu de spus care dintre ele cauzează problema. De aceea, specialiștii te sfătuiesc să lași cel puțin 3 zile între alimentele nou introduse, pentru a putea detecta o eventuală intoleranță alimentară.

 

Primele legume

  • morcovul (curăța foarte bine intestinul și leagă scaunul, fiind potrivit și după un episod diareic)
  • cartoful/cartoful dulce
  • napul
  • păstârnacul
  • dovleacul (bostanul)
  • dovlecelul (căruia este bine să îi scoți semințele, pentru că unii bebeluși au alergie la legumele și fructele cu semințe mici, inclusiv dovlecel sau banană)

După 8-10 luni poți introduce și

  • conopidă
  • broccoli
  • mazăre

 

Primele fructe:

  • măr
  • pară
  • banană
  • papaya
  • avocado

 

Orezul: amestecat cu apă, lapte matern sau formulă, orezul este ușor de digerat și gustul său lăptos reprezintă o tranziție ușoară către solide. Orezul se poate combina atât cu piureurile de fructe, cât și cu cele de legume.

 

Carnea: puiul, curcanul sau carnea de vită făcute piure pot fi incluse în hrana copilului încă din prima etapă a diversificării (după 6 luni) și sunt surse bune de fier. Le poți combina cu rădăcinoase sau cu orez, deoarece acest amestec ajută la formarea unei texturi care e mult mai cremoasă și mai ușor de înghițit.

 

Peștele: după vârsta de 8 luni, poți introduce  pește alb, ușor (codul și cambula sunt ideali).

 foto Shutterstock

Mai multe articole