Educatie in roz si bleu

Orice mama observa ca fetitele sunt mai cuminti si mai tandre, in timp ce baietii sunt mai agresivi si mai greu de tinut in frau.

Ereditate si mediu
Diferentele de comportament dintre baieti si fete se datoreaza, in parte, zestrei genetice, ce confera o serie de caracteristici specifice in functie de sex.

Dar mediul si educatia au o influenta cel putin la fel de importanta. Pe masura ce cresc, copiii devin tot mai constienti de identitatea lor, regasind asemanarile cu mama sau cu tatal.

Fetitele se vor identifica cu mama, iar baietii cu tatal, atat datorita asemanarilor de natura fiziologica, cat si a celor de ordin psihologic, formandu-se, treptat, si comportamentele caracteristice. Fetitele isi vor imita mama, hranindu-si papusa, iar baietii tatal, construind o casa din cuburi.

Continuand traditiile in materie de educatie, ne invatam fiicele sa fie feminine, sensibile; le invatam ca pot plange daca s-au lovit si ca nu este frumos sa fie galagioase. Pe baieti ii invatam ca trebuie sa se poarte «barbateste» daca au cazut de pe bicicleta si suntem mai ingaduitoare daca fac foarte mult zgomot sau sunt prea zburdalnici.

Astfel, zestrea genetica este completata de educatia si modelele pe care copiii le primesc. Ce se intampla insa daca ne confruntam cu exceptii de la regula? Fetite care prefera masinutele sau baietei carora le place sa coasa – avem motive de ingrijorare?

Este posibil ca fetita care se joaca cu masinute sa devina prea baietoasa si sa se abata de la modelul feminin? Sau baietelul sa devina prea sensibil sau chiar «mototol» si sa nu mai poata face fata duritatilor vietii asa cum se cere unui barbat?

Singura problema pe care ti-o poti pune este legata de reactia celorlalti copii fata de inclinatiile fetitei sau baietelului tau. Cum majoritatea baietilor joaca fotbal, baiatul tau va fi privit cu oarecare suspiciune de colegi daca prefera sa stea langa tine, in bucatarie, in loc sa iasa cu mingea.

Este bine sa acceptam inclinatiile copilului nostru si sa nu ii punem restrictii legate de jucarii – «asta este o jucarie de fata si nu ti se potriveste» –, ci sa ii oferim si alte variante de jocuri si jucarii. Mai mult, este bine sa-l invatam sa faca fata atitudinii celorlalti si sa nu se lase intimidat de glumele lor.

Jucariile
Desigur ca jucariile au un rol important in formarea comportamentelor specifice sexului. Forma, culoarea sau scopul lor se adreseaza, de obicei, unui anumit sex. In magazine gasim papusi imbracate in culori pastelate, bucatarii sau servicii de cafea in miniatura pe care oricine le poate cumpara pentru fetite, dar vom gasi si trenulete, pistoale sau roboti – niciodata in culori pastelate –, pentru baieti.


Page: 1 2

Mai multe articole