Ela Crăciun dezvăluie meniul său zilnic în perioada de alăptare

Ela Crăciun a apelat la nutriționist pentru a realiza meniul zilnic în perioada în care alăptează. Mama unui băiețel de aproape o lună, vedeta TV este atentă ca alimentele pe care le-a inclus în meniu să fie sănătoase, prielnice celui mic și prietenoase, în același timp, cu celulita.

Ela, cea mai cunoscută bloggeriță de parenting din showbiz, s-a destăinuit pe blogul ei, www.elacraciun.ro, postând lista completă a alimentelor pe care le consumă de-a lungul unei săptămâni. 

Deși unii sunt de părere că alăptarea te ajută să slăbești, am foarte prietene care mi-au povestit cum după sarcină au început să ia și mai mult în greutate. Corpul nostru trece prin niște schimbări în timpul sarcinii, dar asta nu trebuie să fie o scuză pentru a ne lăsa pe tânjeală. E normal ca dacă mănânci mult să se vadă totul pe corpul tău. Și vă spun asta fără să mă exclud, pentru că și pentru mine lupta cu kilogramele e una permanentă dată fiind relația mea specială cu dulciurile.

Nici în timpul sarcinii și nici în timpul alăptării nu trebuie să ne comportăm ca și când mâncăm pentru doi sau să trăim cu impresia că trebuie să mâncăm cât mai mult pentru a avea lapte. Nu cantitatea alimentelor e importantă, ci calitatea lor și aportul de nutrienți pe care ni-l oferă.

Nu încerc să spun că ar trebui să încercăm să slăbim după ce naștem, ci că ar trebui să ne ferim de niște greșeli care în viitor se pot transofrma în frustrări.

Am stat de vorbă cu prietena mea nutriționist, Dr Ruxandra Pleșea și iată ce am aflat răspunsurile la următoarele întrebări:

Cât ar trebui să slăbim pe lună după ce am născut?

Ce ar trebui să mănânc dacă alăptez?

Există alimente care mă ajută să suplimentez cantitatea de lapte?

Există alimente interzise? 

Mai luăm vitamine când alăptăm?

Ceaiurile pentru lactație, medicamente și alte produse care promit un lapte mult și bun?‘, a scris vedeta pe blogul ei.

Ela Crăciun a postat răspunsurile la aceste întrebări pe blogul ei și a inclus detalii despre meniul zilnic pe care îl are în această perioadă

Ziua 1

 MIC DEJUN

-2 porții de cereale  (secară, ovăz, mei , etc) făra adaos de zahar + ¼ de cană de fructe uscate sau fructe de pădure+2 lingurițe de semințe/ nuci mărunt tăiate

-1 pahar de lapte/iaurt semidegresat de capră sau vegetal

GUSTARE:

– 1 kefir/sana/iaurt de băut mare de capră și 3 sâmburi de nucă

PRÂNZ:

-Salată mare de legume proaspete cu 2 lingurițe de ulei în ea, lămâie și multe condimente

-120 gr piept de pui/ curcan la grătar

-1/2 cană de paste integrale fierte (sau paste fără gluten, paste de orez)

GUSTARE:

-2 fructe proaspete

CINA:

-Salată de ton cu legume cu o conservă de ton în suc propriu (maxim 120 gr), legume proaspete (roșii, castraveți, ardei, ceapă), frunze verzi (salată, rucola, spanac), morcov ras

-1 felie de pâine integrală sau ½ de cană de paste integrale gătite

Ziua 2

MIC DEJUN

-1 porție de cereale de mic dejun fără adaos de zahăr + ¼ de cană de fructe uscate sau de pădure+2 lingurițe de semințe

-1 pahar de lapte/ iaurt semidegresat de capră/ vegetal/ vacă

GUSTARE:

– 2 fructe proaspete la alegere

PRÂNZ:

-Salată mare de legume proaspete, (roșii, castraveți, rucola, ardei gras) cu 2-3 lingurițe de ulei în ea, lămâie și multe condimente

– 2 felii de caș de capră ușor sărat

-1/2 cană de quinoa fiartă cu puțină sare/ 1 felie de pâine integrală sau 1/2 cană de paste integrale fierte

GUSTARE:

-1 felie de pâine integrală cu un ou fiert și jumătate de ardei gras

CINA:

-120 gr pește la grătar sau la cuptor sau 80 grame friptură de vită

– garnitura de legume la grătar, la abur sau la cuptor (dovlecei, ardei, vinete, broccoli, ceapa, etc) +2 lingurițe de ulei deasupra

-1 cartof mediu copt în coajă sau copt cu rozmarin

Ziua 3

 MIC DEJUN

-sandwich cu brânza și legume cu 2 felii de pâine integrala unse cu muștar, 2 felii de caș sau telemea slabă de capră și multe legume proaspete (ardei, andive, frunze verzi)

GUSTARE:

-1 fruct proaspăt

PRÂNZ:

-ciorbă de legume

-1 cană de mâncare mazăre/ năut sau salată de legume cu năut fiert (frunze verzi de rucola, spanac, roșii cherry, boabe de năut fiert, sos cu ulei balsamic, puțină sare)

-1 felie de pâine integrală

-sau salata Taboulleh și pate de hummus întins pe ½ de lipie

GUSTARE:

-2 fructe proaspete

CINA:

-120 gr piept de curcan sau pește / păstrav la grătar cu legume la grătar sau proaspete/ salată de murături, 2 lingurițe de ulei

-1/2 cană de paste integrale sau orez sau 1 cană de mamăliguță

Ziua 4

MIC DEJUN

-Omletă cu 2 oua și o felie de caș sau telemea de capră+ legume proaspete (ardei/ frunze verzi)

-1 felie de pâine integrală

GUSTARE:

-2 fructe proaspete

PRÂNZ:

(se poate comanda de la restaurant)

-Un bol de supă cremă de linte

-1 cană de orez gătit simplu sau cu legume

GUSTARE:

-1 fruct proaspăt la alegere sau un bol cu capșuni

-1 mână de nuci crude

CINA:

-salată de legume proaspete sau legume sote

-120 gr friptură de pui/ curcan cu legume la grătar cu 2 lingurițe de ulei și multă zeamă de lămâie

-1 felie de pâine integrală prăjită, sau ½ cană de quinoa fiartă în salata de legume

Ziua 5 

DEJUN

-Sandwich cu somon afumat cu 2 felii de pâine, 60 gr somon afumat, multe frunze de rucola, rosii cherry, oregano uscat

-un pahar de kefir de capră

GUSTARE:

-2 fructe proaspete

PRÂNZ:

(comanda la restaurant)

-Supă cremă de roșii sau de dovleac cu crutoane

-120 gr piept de pui la grătar cu legume la gratar

GUSTARE:

-1 fruct proaspat

CINA:

-1/2 cană de paste integrale fierte+ o mână de frunze de rucola, roșii cherry, un morcov ras, 5 măsline negre, 3 lingurițe de ulei de măsline preset la rece, o felie mare de brânza de capra bucățele

Ziua 6

MIC DEJUN

Gustare cu mei: Se pune seara la înmuiat mei bob fin, 2-3 linguri, iar dimineața se scurge apa și se amestecă cu alte 2 linguri de cereale integrale, 2 lingurițe de miere, un măr ras și multă scorțișoară, câteva stafide

GUSTARE:

-Sandwich cu avocado moale întins pe o felie de crackers Wassa+ 2 felii de ardei gras

PRÂNZ

(comanda la restaurant)

-Salata Taboulleh+1/2 lipie+3 linguri de hummus

GUSTARE:

-2 porții fructe proaspete

CINA:

-200 gr Pește la grătar cu multe legume sote sau legume la abur (broccoli, morcov, dovlecei, vinete, ceapa) cu 3 lingurițe de ulei, oțet balsamic și 2 lingurițe de parmsesan ras peste legume, multe condiment precum oregano/ bucuioc, piper

Ziua 7

MIC DEJUN

Sandwich cu ton -2 felii de pâine integrala, 60-80 gr ton în suc propriu+frunze verzi, lămâie, 3 măsline, roșii/ardei/ alte legume proaspete la alegere

GUSTARE:

2 fructe proaspete

PRÂNZ:

Ciorbă de pui cu legume

O felie de pâine integrală

GUSTARE:

O mana de fructe uscate+nuci+ semințe

Un pahar de fresh de fructe și legume (măr+morcov+ghimbir sau morcov cu frunze de spanac)

CINA:

Legume cu brânză la cuptor, se folosesc legume în cantitatea dorită/ ciuperci și un cartof mediu+ 3 felii de brânză de capra, 3 lingurițe de ulei de măsline, plante aromate’.

Sursa, imagini: Yolo Media

Mai multe articole