Analize inainte de sarcina – Care sunt testele recomandate

Realizarea unui set complet de analize inainte de sarcina este extrem de important, atunci cand vrei sa ramai insarcinata.

Cum stai cu sistemul imunitar? Dar cu tensiunea? Ai o greutate cat mai aproape de cea normala? Si cand ai facut ultima data o vizita la dentist?

Ce analize trebuie sa faci inainte de sarcina

Acestea sunt intrebari la care fiecare dintre femeile ce planuiesc sa aiba un copil ar trebui sa raspunda, si la care primesc raspuns facand cateva analize inainte de sarcina.
Pentru a te pregati pentru o sarcina sanatoasa, fara probleme, exista o serie de teste pe care trebuie sa le ai in vedere chiar dinainte de a concepe.

Uneori schimbarile pe care trebuie sa le faci (cum ar fi sa mai slabesti, sa te mai ingrasi sau sa te lasi de fumat) necesita timp.

Analizele pe care ar trebui sa le faci inainte de sarcina:

Verificarea sistemului imunitar

Se face prin teste care releva daca ai anticorpi impotriva virusilor precum: rubeola, rujeola, toxoplasmoza, hepatita etc. Acestea, desi nu sunt periculoase pentru tine, pot fi fatale pentru fat.

In cazul rubeolei, prezenta in organism a anticorpilor IgG cu anticorpi IgM negativi, inseamna ca exista imunitate fata de acest virus. Acest lucru este valabil si pentru toxoplasmoza.

Este interzisa vaccinarea in timpul sarcinii impotriva rubeolei, rujeolei, varicelei, tuberculozei, holerei sau encefalitei japoneze.

De asemenea, medicul va trece in revista tot trecutul tau medical. Daca suferi de anumite boli cronice, trebuie vazut cum vor afecta acestea sarcina si sanatatea viitorului copil.

Examenul ginecologic

Consta in realizarea testului Papanicolau, in analiza secretiei vaginale, in analize pentru a determina daca suferi de vreo boala cu transmitere sexuala (cum ar fi sifilis) sau vreo infectie, ecografie abdominala si genitala pentru determinarea eventualelor chisturi in uter sau pe ovare.

Unele analize inainte de sarcina trebuie facute de catre ambii parteneri, cum ar fi cele pentru depistarea bolilor sexuale, a virusului HIV.

Examenul stomatologic

Nu numai sistemul imunitar si reproductiv au nevoie de o atentie deosebita inainte de a concepe, ci si cavitatea bucala. Unele infectii sau probleme lasate netratate pot dauna viitorului copil.

Desi unele interventii stomatologice se pot face si in perioada sarcinii, este recomandat sa rezolvi problemele inainte de sarcina.

Testele genetice

Istoricul medical al membrilor familiei este foarte important, pentru a sti ce fel de riscuri exista din punct de vedere medical pentru copil si ce boli poate mosteni acesta.

Unele maladii, cum ar fi fibroza cistica se mosteneste si la a doua generatie, ceea ce inseamna ca tu si partenrul tau puteti fi numai simplu purtatori, iar copilul vostru sa o mosteneasca.
Fibroza cistica este una dintre cele mai raspandite maladii letale de natura genetica, specifica rasei albe.

Printre analizele necesare inainte de sarcina se mai numara

  • stabiliarea Rh-ului la ambii parteneri, pentru ca vedea daca cei doi sunt compatibili din acest punct de vedere
    Daca, spre exemplu, tu ai Rh negativ, iar partenerul pozitiv, fatul poate avea probleme daca va mosteni Rh-ul tatalui, deoarece sistemul imunitar al mamei poate dezvolta anticorpi care sa atace celulele copilului.
  • realizarea hemoleucogramei
  • determinarea grupei sangvine la ambiii parteneri
  • masurarea glicemiei
  • urocultura

Text: Dana Puscoci, Foto: Shutterstock.

Mai multe articole