Felinare aurii din tartacute si pepeni

Iti aduci aminte cum faceai in copilarie felinare din pepeni? Magia acelor clipe poate fi azi chiar mai puternica: acum, cei mici cred ca e vorba de Halloween, iar distrac­tia e condimentata, azi, cu povesti palpitante despre vrajitoare.

Materiale necesare
Alege cativa pepeni mici, galbeni sau verzi, din aceia pentru mura­turi. Mai ai nevoie doar de lumanari, o lingura, un cuter si un instrument de scos samburii merelor.

1. Fa-ti din timp planul despre cum vrei sa arate felinarele tale. Asta, pentru ca ai doua posibilitati: sa decupezi drept capacele, pentru a pune palaria drept, sau sa le decupezi zimtat de la bun inceput (ceea ce va fi mai greu de facut, insa te va asigura ca palaria felinarului va sta mai bine asezata pe… capete.).

2. Dupa ce ai decupat capacele, incepe sa scobesti miezul fiecarui pepene. Scoate intai samburii din mijloc, apoi incepe sa reduci, treptat, stratul de miez, dar lasa un strat pana la coaja, altfel fructele se vor crapa cand vei decupa trasaturile.

Nu uita ca tot ce scoti cu lingurita se poate transforma intr-o delicioasa salata de fructe, si ca samburii de dovleac se pot usca si praji, asa ca nu arunca nimic.

3. Atentie: nu face gaurile pentru ochi direct cu cuterul, pentru ca risti sa fisurezi coaja. Mai intai, foloseste instrumentul de scos samburii merelor pentru a face doua gauri rotunde si abia apoi continua cu cuterul, cioplind marginile. La fel poti face pentru gura si nas, indreptand apoi liniile.

4. Pentru a aseza lumanarea inauntru, nu uita ca va trebui sa-i faci un fel de cuib, ca sa fie stabila.

Pentru asta, asaza lumanarea pe fundul felinarului si apasa un pic, ca sa-i imprimi forma, apoi taie cu ajutorul cuterului o forma putin mai mica decat diametrul imprimat, cu grija, ca sa nu iesi pe partea cealalta.

Nu uita sa lucrezi pe un prosop, ca sa nu zgarii cumva masa pe care lucrezi si, desigur, sa nu lasi copiii sa puna mana pe instrumentele ascu­­tite.

Oricum ar fi, sfatul nostru e sa pregatesti si cativa pepeni si tartacute de rezerva.

5. Daca vrei ca tartacuta ta sa aiba un nas asa cum vezi in poza de mai jos, poti folosi un morcov sau o crenguta uscata. Ai grija cand faci gaura, ca aceasta sa fie un pic mai mica decat diametrul „nasului: introdu crenguta sau morcovul fortand un pic, ca sa stea cat mai fix.

Text: Alina Miron; Foto: Hepta.
 

Mai multe articole