,,Greşeli“ alimentare

Încercând să-şi determine copiii să mănânce sănătos, mulţi părinţi comit greşeli în materie de nutriţie. Prima ar fi că vorbesc despre mâncarea sănătoasă şi cea „rea'.

Nu ştiu dacă sunteţi fani ai serialului Dr. House ­― am văzut odată un episod în care un bebeluş era luat de către asistenţii sociali din braţele unor părinţi tineri, vegani convinşi, care, cu toate bunele intenţii, îşi subnutriseră copilul, până la a-i pune viaţa în pericol.

Pe de altă parte, la cealaltă extremă, menţionez un exemplu personal: eu, în perioada diversificării, îmi promisesem că îmi voi hrăni copilul cât mai echilibrat, dar i-am oferit luni întregi acelaşi meniu: carne de pui/curcan şi morcovi fierţi, din cauza unor serioase probleme digestive.

V-am dat aceste exemple pentru a demonstra, pe de o parte, că regimul nostru alimentar ― urmare a unei opţiuni pe care o facem ca adulţi ― nu este potrivit pentru copii, care au alte nevoi nutriţionale, iar pe de altă parte, că, uneori, chiar când ne propunem să ne hrănim sănătos copilul, nu avem prea multe opţiuni.

Revenind la primul exemplu, specialiştii atrag atenţia că din ce în ce mai mulţi părinţi adepţi ai unui stil de viaţă „sănătos' îşi supun copiii unui regim care favorizează apariţia anemiilor şi a altor dezechilibre nutriţionale.

Şi că tendinţa noastră de a eticheta mâncarea drept „bună' şi „rea' le face rău copiilor. Dacă au mâncat vreo bomboană în plus, se vor simţi vinovaţi şi vor dezvolta o adevărată fobie vizavi de mâncatul sănătos.

Ţine cont că cei mici nu sunt adulţi în miniatură, ei au nevoi nutriţionale specifice, demonstrate ca atare.

În loc să interziceţi anumite alimente ― şi pentru voi, şi pentru copii ―, mai bine învăţaţi regulile moderaţiei. Altfel, frustrările acumulate vor răbufni şi veţi da iama (voi sau copiii) exact prin alimentele pe care vi le-aţi interzis cu desăvârşire.

Totul cu măsură
Nu există mâncare bună şi rea, spun specialiştii. Chiar şi cele mai sănătoase alimente pot cauza dezechilibre sau efecte secundare dacă sunt consumate în exces.

Pe de altă parte, nici dulciurile, nici măcar un hamburger ocazional nu sunt un dezastru; sunt chiar mai sănătoase decât fructele şi legumele „dopate' hormonal.

 

Mai multe articole