Hrana si psihologia

Alimentatie naturala sau artificiala? – Acesta este un subiect care genereaza mari framantari interioare, in special daca inainte de nastere, viitoarea mamica si-a propus sa alapteze copilul pana la varsta de un an, iar o conditie medicala (o infectie cu salmonella, de exemplu, care, si dupa tratamentul cu antibiotic, lasa mama purtatoare si, astfel, ea nu mai poate alapta) o impiedica sa-si duca la bun sfarsit planul.

Chiar daca mama poate alapta, tot este chinuita de in­­­­trebari precum „laptele meu e de calitate?, „mananca suficient? etc., iar dupa primele 4 luni are din nou de luat o decizie…

Cand incep diversificarea? – Aceasta simpla intrebare are un raspuns extrem de complicat si cu dedesubturi psihologice mult mai adanci decat ar putea parea. Operatiunea diversificarea este, in termeni pe care i-am folosi pe plan profesional, cel mai mare challenge din viata mamei ince­patoare. Nu e de mirare, deci, ca pentru tanara mama, acest subiect induce un stres comparabil cu cel pe care il presupune realizarea unui proiect complex cu termen limita foarte strans.

Miza, psihologic vorbind, este uriasa – va accepta sau nu copilul res­pectivul meniu?, il va tolera?, daca nu, atunci nu va creste bine in greutate, se va dezvolta sub palierele normale pentru varsta lui etc. Temerile se acumuleaza sub forma unui bulgare de zapada, lasand-o pe mama care se specializeaza in pasat de dovlecei si morcovi la limita patologica a anxietatii.

Mananca suficient? – Este una dintre temerile mamelor care cantaresc constiincioase copilul dupa fiecare masa (varianta mai „relaxata este la fiecare trei zile). Temerea este nefondata din punct de vedere medical (cu exceptia cazurilor in care copilul are grave probleme digestive). Mamele anxioase pre­gatesc bebelusul pentru un esec de viata, ne avertizeaza psihologii. Relaxati-va putin!

Un pic de liniste – Cea mai buna abordare a nutriti­­­ei este cea relaxata. Cu exceptia cazurilor in care, in urma unei boli grave, copilul risca sa fie subnutrit, iar viata ii este pusa in pericol – este o lege a naturii ca un bebelus sa manance suficient pentru nevoile lui si sa se dezvolte conform datelor inscrise in codul lui genetic, ne linistesc psihologii.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK;
 

Mai multe articole