Amenintarile cu Bau-Bau au aparut probabil din primele clipe ale istoriei omului, ca metoda… salbatica si dura de constrangere, in lipsa imaginatiei sau flerului de a stapini un copil.
Folosirea unei imagini monstruoase in educarea copilului de varsta mica are unele mici avantaje, dar este puternic contrabalansata de foarte multe riscuri legate de traumatizarea psihica a micutului.
Vrei sa te folosesti de Bau-Bau’?
Daca micutul nostru este mult prea nestapanit, excesiv de curios si ignora in mod repetat oricare sfat al nostru, putem sa ne folosim de Bau-Bau, insa intr-un mod foarte controlat:
1. Nu-i da niciodata o descriere exacta a monstruletului numit Bau-Bau. Spune-i ca e ca o umbra, dar nimeni nu stie cum arata. In acest fel, eviti sa fii acuzata mai tarziu ca minti, dar nici nu-l obligi sa aiba cosmaruri vii! Teama nu va deveni vie, intensa si astfel periculoasa pentru psihicul copilului.
2. Nu-i oferi detalii inventate despre cand si unde apare! Lipsa acestor detalii il face sa fie precaut si sa nu fie extrem de indraznet.
3. Cand ii vorbesti de Bau-Bau nu-i povesti in asa fel incat monstrul sa para foarte real sau interesant. Nu inventa povesti lungi cu monstrul cu pricina! Uneori, copiii doresc sa descifreze mai mult acest mister, cautandu-l in secret, pentru a da dovada de curaj precum eroii din basme.
4. Evita sa-l asociezi pe Bau-Bau cu un model extrem de agresiv si sangeros. Pe langa riscul traumei psihologice, exista in acest caz si riscul dezvoltarii tendintelor agresive. Efectul povestilor sangeroase spuse de tine este doua – trei ori mai periculos decat agresivitatea de la TV!
5. Nu-l asocia pe Bau-Bau cu moartea. Oricare asociere a unui anume element cu moartea poate provoca traume psihologice foarte grave, cu posibile sechele care se pot manifesta in adolescenta sau chiar si in psihicul viitorului adult. Oricum, este recomandat ca micutul sa evite sa afle foarte multe informatii despre moarte pana la varsta de cinci – sase ani.
6. Incearca sa nu-l descrii pe Bau-Bau ca pe un animal. Oricare teama intensa fata de animale poate avea repercusiuni asupra psihicului. Astfel, s-a dovedit ca frica exagerata pana la patologica de animale aparuta din cauza unor traume psihice in copilarie asemanatoare sperieturii cu Bau-Bau pot altera instinctul parental sau matern al viitorului adult.
7. Nu asocia imaginea Bau-Bau-ului cu o fiinta supranaturala cu puteri magice. In acest fel copilul va invata conceptul ca supranaturalul este periculos, aspect incompatibil cu o posibila educatie religioasa morala.
8. Evita sa-l sperii prin gesturi sau atitudini bruste! Orice sperieturi de acest gen sunt contraindicate, iar consecintele negative sunt multe.
9. Evita santajul cu Bau-Bau pentru a-l obliga sa faca un lucru imediat, mai ales daca este cu totul impotriva vointei sale. Aceasta fortare are un risc crescut de a-l afecta psihic.
10. Nu folosi tonuri foarte grave sau foarte stridente atunci cand ii vorbesti de Bau-Bau. Acestea, pe langa efectul posibil traumatizant, pot creste neincrederea micutului in tine.
Page: 1 2