Implicatiile psihologice ale intreruperii de sarcina

Iubirea costa. De multe ori, pretul ei este rezultatul pozitiv la un test de sarcina.

Dupa un „Nu poate fi adevarat!’ repetat prelung si rulat de multe ori prin cap, dupa cateva telefoane date prietenelor, vine acel grav punct de decizie: „Ce fac acum?’.

Din cate am putut observa, aceasta intrebare este balbait adresata de catre partener. Cand copilul nu este dorit, momentul adevarului, in care femeia sta cu testul de sarcina intr-o mana si cu intrebarea in cealalta, dezorientata si confuza, este trait cu maxima disperare si de catre barbat.

Dupa acest prim episod, incepe o adunare de forta. Hai sa presupunem ca barbatul este bine intentionat si nu gandeste paranoic, crezand ca femeia a facut intentionat tot acest „balet’ pentru a-l prinde in latul matrimonial.

Avem, deci, un partener binevoitor, o femeie insarcinata si o posibilitate vaga ca acest cuplu sa pastreze copilul (motivele invocate ar putea fi multiple, de la momentul nepotrivit – parinti prea tineri, insuficienta autonomie, la alte cauze cum ar fi existenta altor copii, alte prioritati in viata sau mai stiu eu ce).

Se impune neaparat o decizie
Momentul deciziei este foarte important pentru cuplu. Intreruperea de sarcina presupune intotdeauna punerea in balanta a unor avantaje si dezavantaje. Multe trebuie avute in vedere atunci cand o femeie ia aceasta decizie (sustinuta sau nu de partener).

O intrerupere de sarcina poate avea o serie de consecinte nefaste pentru persoana, fie somatic (legate de infectii sau de tratamente ulterioare), fie psihologic. Din acest punct de vedere, decizia de intrerupere de sarcina ar trebui sa fie luata, in mod ideal, sub indrumarea unui consilier sau macar cu sprijinul familiei.

Denigratori si sustinatori ai avortului Intreruperile de sarcina sunt un subiect frecvent adus in discutie si un motiv de polemici destul de acide. Ultimul secol, in care s-a perfectionat si s-a imbunatatit confortul de efectuare a interventiei, a devenit campul de bataie al unor forte antagonice care sutin sau denigreaza avortul. De multe ori, aceste forte au ajuns sa-si sutina punctul de vedere in strada, in cursul unor manifestatii care nu au fost intotdeauna pasnice.

Denigratori de traditie:
Biserica catolica Cel mai zelos detractor al intreruperii de sarcina se dovedeste a fi, in continuare, biserica catolica. In ultimii 50 de ani, pozitia oficialilor bisericii a ramas destul de clara cu privire la problematica avortului: orice intrerupere de sarcina este o crima. Chiar daca exista, pe alocuri, pozitii mai nuantate (in cazul avorturilor terapeutice sau in situatii extreme), militantii catolici au creat multe dificultati in zonele lor de influenta celor care sustineau o pozitie contrara.

Biserica ortodoxa Chiar daca recunoaste avortul ca o practica pacatoasa, pozitia bisericii ortodoxe nu este chiar atat de ferma precum a celei catolice. In ultimii 15 ani, Romania a legalizat intreruperile de sarcina (dupa o perioada in care acestea erau trimise in ilegalitate de regimul comunist), fara sa fi intalnit o opozitie clara din partea bisericii.


Page: 1 2

Mai multe articole